nyhet av ADRA Sverige

Rösta för en bättre värld

Nu kan du vara med och påverka hur fattigdomen ska bekämpas under de närmaste 15 åren. FN undersöker just nu vilka frågor människor tycker är viktigast. Vad tycker du?

För 15 år sedan ställde sig världens länder bakom en världsvid kampanj för att bekämpa fattigdomen i världen. Man enades om åtta mål som skulle förverkligas fram till slutet av 2015. Sedan år 2000 har dessa Millenniemål haft stort inflytande över hur länder och organisationer har arbetat för att utrota fattigdomen i världen.

Millenniemålen är mätbara mål som handlar om att förbättra livet för världens fattiga. Det innebär att fler människor ska kunna göra det som är självklart för oss i Sverige; att äta sig mätta, få gå i skolan och ha tillgång till rent vatten. (I rutan längst ner på sidan kan du läsa vilka målen är.)

Flera mål har nåtts

Idag har flera av dessa mål uppnåtts. Fattigdomen i världen har halverats. Målet för rent dricksvatten har också uppnåtts. Och barnadödligheten har nästan halverats.
Med andra mål har det gått sämre. Det är fortfarande lång väg kvar till målet för bättre mödrahälsa. Och även om det totala antalet hivsmittade minskar i världen blir 2,5 miljoner människor smittade varje år.

Nu arbetar FN för att formulera en ny global utvecklingsagenda som kan ta vid när Millenniemålen går ut 2015. De nya målen ska ligga till grund för den värld vi vill ha i framtiden.

Du kan vara med och påverka den agendan!

Vilka områden är viktigast?

FN har startat en global survey för att få veta vilka utvecklingsmål som människor anser vara mest angelägna. Denna survey listar 16 olika områden där det måste ske förändringar om fattigdomen ska minska. Områdena har valts ut med hjälp av information om förändringar som fattiga människor ser som avgörande för att deras situation ska förbättras.

FN inbjuder nu alla intresserade att avge sin röst genom att tala om vilka sex områden som man anser vara viktigast. Hittills har ca 1,4 miljoner människor i 194 länder röstat.

Var med du också! Gå in på www.myworld2015.org och rösta för en bättre värld.

Taggar

Bistånd & utveckling