nyhet av Svenska Afghanistankommittén

Rohawzas dröm är att få arbeta som sjuksköterska

Rohawza låter en klasskamrat ta blodtrycket. Foto: Malin Hoelstad.

Tillgången till hälso-och sjukvård har sakta blivit bättre i Afghanistan. Många lever längre och allt fler barn vaccineras. Men på grund av brist på kvinnlig sjukvårdspersonal förvägras fortfarande många kvinnor vård.

Wardak, Afghanistan, april 2018.

Vem är din Idol? När jag får frågan om jag har någon idol, brukar jag svara – de afghanska tjejer och kvinnor jag mött på mina besök i landet. Normer och traditioner som begränsar kvinnors deltagande i samhället håller sakta på att förändras till det bättre eftersom fler och fler tjejer och kvinnor utbildar sig och tar plats. Och det kan de göra bland annat med hjälp av de gåvor vi får från privatpersoner i Sverige.

– Min dröm med att arbeta som sjuksköterska är att få hjälpa människorna i min hemby, se samhället utvecklas och bli bättre.

Ungefär en timmes bilfärd väs­terut från Kabul ligger provinsen Wardak. Här startade Afghanistankommittén en sjuksköterske­utbildning för två år sedan. Den tvååriga utbild­ningen innehåller även praktik på sjukhuset i provinshuvudstaden Maidan Shahr. 25 studen­ter i åldrarna 18-30 går utbildningen och många av dem kommer från avlägsna områden där osäkerheten är stor och fattigdomen utbredd.

– Där jag kommer ifrån är det väldigt fattigt. Inte många är utbildade och det är långt till närmaste klinik.

Stoltheten över det yrkeskunnande de håller på att bygga upp syns tydligt i deras ögon. Viljan att bidra i samhället går inte att ta miste på. En av studenterna heter Rohawza Ahmadi. Hon är 19 år och är, precis som många av hennes klasskamrater, den första från sin hemby som utbildar sig till sjuksköterska.

– Där jag kommer ifrån är det väldigt fattigt. Inte många är utbildade och det är långt till närmaste klinik. Min dröm med att arbeta som sjuksköterska är att få hjälpa människorna i min hemby, se samhället utvecklas och bli bättre. Då skulle jag bli glad, säger hon.

Tillgången till hälso-och sjukvård har sakta blivit bättre i Afghanistan. Många lever längre och allt fler barn vaccineras. Men på grund av brist på kvinnlig sjukvårdspersonal förvägras fortfarande många kvinnor vård. I vissa områden tillåts inte kvinnor bli undersökta av manlig sjukvårdspersonal. Därför är utbildning av kvinnliga sjuksköterskor helt avgörande för flickors och kvinnors hälsa.

Och sjuksköterskestudenterna i Wardak vet också att de har supporters långt borta på andra sidan jordklotet. Trots stora utmaningar berättar de att stödet från SAK:s alla givare uppmuntrar dem att fortsätta.

– Det gör att vi känner att det finns någon som tänker på oss och stödjer oss. Det får oss ännu mer motiverade att fortsätta! Kvinnor måste också få lov att utbilda sig precis som männen, säger Rohawza och hennes klasskamrater.

Anna Ek, Pressekreterare SAK.

Taggar

Jämställdhet Hälsa