nyhet av CONCORD Sverige

Regeringen måste ta ansvar för PGU

I dag släpps PGU-rapporten som betygsätter hur regeringen lever upp till målet i PGU – att alla politikområden ska bidra till en rättvis och hållbar global utveckling.
Regeringens bristande förmåga att hantera konflikter mellan politiska mål drabbar världens fattiga. Nu måste Fredrik Reinfeldt börja ta ansvar för riksdagens politik för global utveckling (PGU). Det säger tolv organisationer i Sverige som står bakom Barometer 2014.

I dag presenteras Barometer 2014 som mäter trycket på Sveriges PGU. I rapporten betygsätts hur regeringen lever upp till målet i PGU – att alla politikområden ska bidra till en rättvis och hållbar global utveckling. 

Rapporten visar på flera framsteg, men konstaterar att fattigdomsbekämpning fortfarande verkar väga lätt i många politiska beslut. Förutom politisk vilja, saknas ägarskap och kunskap om hur PGU ska genomföras i praktiken.

Ett nytt område som utvärderas i årets Barometer är företag och mänskliga rättigheter, där organisationerna identifierar flera målkonflikter. Ett exempel är regelverken för de allmänna pensionsfonderna, som i dag gör gällande att hänsyn ska tas till mänskliga rättigheter och miljö så länge inte avkall görs på avkastningen, en formulering som går stick i stäv med målen i PGU.

I Barometern som samordnas av CONCORD Sverige presenterar organisationerna även en Åtgärdslista för PGU med åtta förslag på förändringar som skulle göra det enklare för regeringen att bedriva en samstämmig politik i praktiken

Barometern presenteras i sin helhet på dagens lanseringsseminarium på Medelhavsmuseet i Stockholm kl. 13-15.

Bakom Barometer 2014 stå:

ActionAid

Afrikagrupperna

Diakonia

Forum Syd

Kristna Fredsrörelsen

LO-TCO Biståndsnämnd

Plan Sverige

Rädda Barnen

Svenska Afghanistankommittén

Svenska Freds och skiljedomsföreningen

Svenska kyrkans internationella arbete

Svenska missionsrådet

Taggar

Klimat & miljö Mänskliga rättigheter Bistånd & utveckling