nyhet av CONCORD Sverige

Regeringen fortsätter urholka biståndet

Det svenska biståndet urholkas. Pengar som som skulle gått till fattigdomsbekämpning går nu till Migrationsverket.
Regeringen fortsätter att urholka det svenska biståndet. I vårbudgeten flyttas 962 miljoner kronor som skulle gått till fattigdomsbekämpning till Migrationsverket.

Under rubriken Internationellt bistånd skriver regeringen:

”Utgifterna under utgiftsområdet bedöms bli 1 miljard kronor lägre än ursprungligt anvisade medel, främst till följd av att avräkningarna från biståndsramen av flyktingkostnader under utgiftsområde 8 Migration ökas enligt förslag i propositionen Vårändringsbudget för 2014.”

Att ta pengar från biståndsbudgeten och lägga på andra kostnader är inget nytt. Under 2012 spenderades 9 procent av biståndet på flyktingkostnader och i budgeten för 2013 förutspåddes att den andelen skulle öka till 13 procent. Endast Malta och Cypern lade år 2012 en större procentuell andel av sin bilaterala biståndsbudget på flyktingkostnader än Sverige. I Sverige uppgick dessa kostnader då till 400 miljoner euro, den högsta siffran i hela EU.

Vårbudgeten presenterades dagen efter att OECD publicerade ny statistik över världens biståndsnivåer. Den visade att Sveriges biståndsnivå för 2013 uppgick till 1,02 procent och därmed uppnådde enprocentsmålet, vilket överskrider FN:s mål om att spendera 0,7 procent av landets bruttonationalinkomst på bistånd.

Även i höstas fick Sverige positiv uppmärksamhet för sina ambitiösa biståndsnivåer av OECD DAC. Biståndskommittén kritiserade dock samtidigt Sverige för att inte ha kommit tillräckligt långt vad gäller samstämmighet i politiken, och för att man inte redovisat hur kostnaderna för flyktingmottagande räknats fram eller förklarat anledningen till att denna kostnad ökat.

I vårpropositionen uppger regeringen även att biståndet bedöms ligga kvar på enprocentsnivån varje år mellan 2014 och 2018.

Läs AidWatch-rapporten från hösten 2013 här.

Taggar

Bistånd & utveckling