av Läkare Utan Gränser

​Rapport: ”Flyktingkris ett bottennapp i EU:s historia”

Räddningsinsats norr om den grekiska ön Lesbos. Foto: Will Rose
nyhet

EU:s misslyckade hantering av flyktingkrisen skapar lidande. Istället för att svara på de humanitära behoven har den förda politiken förvärrat läget. Det framgår i vår nya rapport som analyserar hur EU har bemött den humanitära kris som pågår i Europa.

Rapporten ”Hinderbana till Europa” (Obstacle course to Europe) analyserar de medicinska och humanitära konsekvenserna av EU:s politik. Den bygger på vittnesmål från flyktingar och våra medarbetare samt på medicinsk data från organisationens projekt i Grekland, Italien och på Balkan. Under 2015 genomförde vi över 100 000 medicinska och psykologiska konsultationer och kan därför vittna om de allvarliga fysiska och psykologiska hälsoeffekterna av EU:s politik.

Bara i Grekland och Serbien har vi behandlat 12 000 patienter med besvär som orsakats av traumatiska upplevelser som våld och hot. På Sicilien erbjöd organisationen i somras psykologisk första-hjälpen till runt 2 500 traumatiserade personer som till exempel hade varit med om en förlisning.

EU skyddar gränser istället för människor

– EU har skapat en dödlig hinderbana. Människor som i de flesta fall har flytt från krig och förföljelse tvingas ut på en farlig resa över hav och taggtrådsstängsel. De som klarar sig med livet i behåll möts av absurt dåliga mottagningsvillkor i vissa länder och av registreringsregler som hela tiden förändras, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige.

– Flyktingkrisen har från EU:s sida handlat om att skydda gränser. Den borde handla om att skydda människor.

Under förra året kom runt en miljon flyktingar till Europa. Eftersom EU:s medlemsländer har misslyckats med att bemöta de humanitära behoven har Läkare Utan Gränser och andra hjälporganisationer tvingats ingripa och utöka sina insatser. Under 2015 jobbade 540 personer för oss i flyktingkrisen i Europa, vilket är fler än någonsin tidigare. Organisationen gjorde också för första gången någonsin sök- och räddningsinsatser till havs för att rädda liv och ge sjukvård till flyktingar.

Många är traumatiserade

Den svenska sjuksköterskan Anna Sjöblom har de senaste veckorna jobbat i den grekiska byn Idomeni, vid gränsen till Makedonien. Hon har dagligen sett vad människor på flykt tvingas genomlida – mitt i Europa:

– Luftvägsinfektioner är mycket vanliga på grund av det mycket bistra vädret. Det är framför allt barnen som drabbas. Nu väntar åter igen minusgrader och snö i Idomeni, där människor gömmer sig i skogen och sover utomhus. Situationen är inte värdig Europa 2016, säger Anna Sjöblom från Läkare Utan Gränser.

Efter den senaste tidens nedgång i antalet människor som försöker ta sig över Medelhavet förväntas antalet öka markant igen under våren 2016. Vi uppmanar därför EU att lära sig av misstagen som har begåtts. Pieter-Jan van Eggermont understryker:

– Flyktingkrisen är långt ifrån över. Vi kräver att EU tar sitt ansvar 2016 och skapar säkra och lagliga vägar in i Europa. Dessutom måste människor bli mottagna på ett värdigt sätt. Avskräckningspolitiken är ett bottennapp i EU:s historia.

Taggar

Flykt & migration Hälsa Bistånd & utveckling