nyhet av Kvinna till Kvinna

Queerfilmfestival attackerad i Sarajevo

Det var på konstbiografen Kriterion i Sarajevo som attacken mot queerfilmfestivalen Merlinka ägde rum. Foto: Sarajevski.ba
I lördags stormade maskerade män en queerfilmfestival i Sarajevo och attackerade besökarna. Incidenten föregicks av en mediakampanj på internet, där bosnier uppmanades att bruka våld mot hbtq-personer.

– Händelserna återspeglar att Bosnien-Hercegovina alltjämt är ett djupt patriarkalt, nationalistiskt och ultra-homofobiskt samhälle. Attacken öppnar för en häxjakt på människorättsförsvarare och vi är mycket oroade för våra samarbetsorganisationers säkerhet över hela landet, säger Belma Becirbasic, senior programhandläggare för Kvinna till Kvinna i Bosnien-Hercegovina.

Hatbrott i Bosnien-Hercegovina

 Flera internationella aktörer, till exempel Amnesty International, USA:s ambassad i Sarajevo och EU:s delegation till Bosnien-Hercegovina har i starka ordalag fördömt attacken på filmfestivalen. De har fått sällskap av endast ett politiskt parti i Bosnien-Hercegovina, Nasa Stranka. I september 2013 avslogs en ändring Bosnien-Hercegovinas strafflag, vilket innebär att könsidentitet och sexuell läggning inte ingår i den juridiska definitionen av hatbrott.

Den 26 januari dök en falsk bosnisk nyhetssajt upp på internet, där det stod att en parad för hbtq-personers rättigheter planerades i Sarajevo den 1 maj. Sajten publicerade även påstått ”exklusiv information” om hbtq-organisationers planering av paraden. Allting var dock påhittat.

Dagen efter skapades Facebook-sidan ”Stoppa bögparaden i Sarajevo den 1 maj”, som hittills har gillats av över 4 000 personer. Hundratals personer har postat kommentarer där de kräver våldsam organisering mot paraden och uttrycker hatiska åsikter om hbtq-personer. Därutöver har hbtq-personers personliga Facebook-sidor blivit attackerade, och mötesplatser i Sarajevo som uppfattas som hbtq-vänliga har kartlagts.

Maskerade män attackerade festivaldeltagare

Några dagar efter att Facebook-sidan ”Stoppa bögparaden” hade startats, drog Merlinka queer film festival igång i Sarajevo. På festivalens andra dag stormade 12-15 maskerade män ett filmseminarium, ropade homofobiska kommentarer och attackerade deltagarna med våld. Tre personer skadades. Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Association Okvir i Sarajevo, som arbetar för hbtq- personers rättigheter, säger att festivalen hade ett avtal med polisen om att skydda besökarna. Men när attacken inträffade fanns ingen polis på plats.

– Det är ingen tillfällighet att polisen misslyckades med att upprätthålla säkerheten i lokalerna fastän de var medvetna om hotbilden. Det är valår och de nationalistiska styrande partierna lägger enorma ansträngningar på att behålla den etniska uppdelning som finns inbyggd i det politiska maktsystemet, för att mobilisera de ”etniska” väljarna. Det är uppenbart att hatkampanjen på internet drivs av politiska och etniska motiv, och uppmanar till skydd av ”den bosniska identiteten”, muslimska religiösa värderingar och traditioner. Det förklarar också varför ingen officiell representant har fördömt detta hatbrott – de är rädda att förlora allmänhetens stöd, säger Belma Becirbasic.

– Kvinna till Kvinna har haft nära kontakt med Association Okvir sedan attacken och vi hjälper dem att öka säkerheten i deras lokaler, särskilt som de redan tidigare har varit måltavla för hatattacker. Det här året kommer att vara mycket utmanande för oss. Med det bristande polisskyddet i åtanke kommer vi att prioritera våra samarbetsorganisationers säkerhet, säger hon.

Uppskruvad homofobi

Enligt Association Okvir kan den senaste tidens händelser ses som kulmen på flera års förföljelse av hbtq-personer; med en officiell, uppskruvad homofobisk retorik och straffrihet för hatbrott mot hbtq-personer och aktivister.

– Den nu ständiga rädslan som finns bland hbtq-personer är alarmerande. Vi blir alla måltavlor, både i det offentliga och det privata. Det finns också en djup misstro mot myndigheterna, som har misslyckats med att skydda oss som medborgare i Bosnien-Hercegovina, säger representanter för Association Okvir.

Organisationen fokuserar nu på att stödja hbtq-personer och aktivister i det bosniska samhället, samt på att få den hatiska Facebook-sidan nedstängd. Sidan har polisanmälts och ärendet är under behandling. 

Finns det något aktivister i andra länder kan göra för att stödja?

– Allt stöd behövs och uppskattas enormt. Du kan sprida information om vad som hänt och uppmana dina lokala politiker att fördöma de övergrepp som dagligen begås mot hbtq-personer i Bosnien-Hercegovina. Det är också viktigt att sätta press på landets myndigheter att offentligt fördöma attacken samt förhindra att något liknande inträffar igen, säger representanter för Association Okvir.

Malin Ekerstedt

 

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter