nyhet av

Qatar Airways – ett diktatoriskt flygbolag

Qatar Airways behandlar sina anställda diktatoriskt.
Qatar Airways ignorerar Internationella arbetsorganisationens konventioner om arbetstagarnas rättigheter. Graviditet leder till avsked, personalbostäder övervakas med kameror och mobiltelefoner är inte tillåtna.

Över 90 procent av Qatar Airways personal kommer från andra länder än Qatar. Varje överträdelse av de regler bolaget upprättat, och som omfattar både arbetstid och fritid, kan resultera i avskedande och utvisning ur landet.

Det fackliga arbetet med att tillvarata de anställdas rättigheter är inte lätt på flygbolaget Qatar Airways. Expressen har berättat hur flygvärdinnor närmast terroriseras och är livegna. Det räcker att röka en cigarett på fritiden för att få sparken.

De kvinnliga anställda tvingas intyga skriftligt att de inte ska gifta sig inom de närmsta fem åren. Även efter den perioden måste de begära flygbolagets tillstånd att gifta sig. Blir någon gravid är det lika med sparken. De anställda får inte diskutera bolaget med någon utanför Qatar Airways och ett undertecknat sekretessavtal kvarstår även sedan de lämnat företaget.

Vidare kan flygbolaget avsluta en anställning utan att informera om varför. Bolagets regler styr också de anställdas fritid. Flygbolaget tillhandahåller personalbostäder som bevakas och övervakas med kameror. Rökning, tugga tuggummi, använda mobiltelefoner och vara i uniform, är inte tillåtet under några omständigheter. Kvinnor får inte åka på annat sätt än i flygbolagets egna transportfordon, taxi eller limousine.

-    Många människor får sparken dagligen av många dumma anledningar, berättar en anonym person i ett mail till ITF, Transportsektorns globala fackliga organisation. Och det enda sättet att lämna landet är att företaget ger utresetillstånd. Ett rent diktatoriskt sätt från ett flygbolag.

-    ”Du är inte välkommen hit”, sa en tulltjänsteman till en avskedad flygvärdinna som ville återvända till Qatar efter en tid för att hälsa på sina vänner. Detta enligt tidningen Expressen som intervjuat anställda som berättar om sin arbetsrelation med Qatar Airways.

När tidningen bett företagets kommenta händelsen, var det svårt att få svar. Till slut skrev företaget, via en konsult, att de inte kan kommentera utan att veta vem som sagt vad.

-    Qatar Airways behandling av de anställda är skrämmande, säger ITF: s ordförande Paddy Crumlin i en kommentar. Flygbolaget får konkurrensfördelar på den globala flygindustrin genom att ignorera Internationella arbetsorganisationens konventioner om arbetstagarnas rättigheter.  

Svenska fackförbundet Unionen har 14 medlemmar på företaget, samtliga anställda i marktjänst och med kollektivavtal. Kabinpersonalen är däremot anställd i Qatar, och där gäller varken svensk lagstiftning eller svenska kollektivavtal.

- Det vore skillnad om arbetsgivaren haft svensk personal på flygplanen som var stationerad här i Sverige. Då hade vi kunnat säkerställa både villkor och arbetsmiljö för dem. Men här kan vi inte gå och ställa krav eller konflikta, säger Markus Wiberg, gruppchef på Unionen Stockholm.

- Vi försöker påverka hela flygbranschens anställningsvillkor via de internationella arenor som vi har tillgång till, våra fackliga internationaler och inom ramen för EU. Sedan kan vi driva opinion för att göra konsumenterna medvetna om att de kan vara med och påverka villkoren i branschen.

Det globala facket ITF, kommer att uppmärksamma situationen på Qatar Airways på den internationella kvinnodagen den 8 mars.

Marie Ende

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning