Världen av Läkare Utan Gränser

Prickar att ha respekt för

En pojke med mässling får lindring i form av en klådstillande lotion. Foto: Mårten Larsson.

Regnet har nu slutat falla sedan snart två månader tillbaka och från norr har det börjat blåsa en torr vind, den beryktade Harmattan, som torkar ut huden och gör nätterna kallare.

På morgonen går de flesta som har möjlighet klädda i jacka, huvtröja eller insvept i sjalar. För en nordbo är det dock uppskattat att genomföra morgongymnastiken med 18 grader i luften istället för 28. På eftermiddagen blir det likväl 35 grader. Winter is coming, they say…

Med väderomslaget har vi också sett ett förväntat och efterlängtat skifte i sjukdomspanoramat. Malarian som fyllde vårt sjukhus över bristningsgränsen med patienter när jag kom hit för drygt två månader sen har nu långsamt börjat släppa sitt grepp i takt med att myggorna blir färre. Helt blir vi dock inte av med varken mygg eller malaria, med tanke på hur mycket vattensamlingar som finns runtomkring i staden. Patienterna är nu bara en tredjedel av antalet jämfört med när malarian härjade som värst och alla patienter får sin egen säng och den omvårdnad de behöver. Det är en skön känsla och ger också ett välbehövligt andrum för den slitna personalen.

Lyssna på vår podd "Uppdrag: Rädda liv", där Mårten Larsson berättar om sitt uppdrag i Nigeria.

En morgon blir jag kallad till vårt isoleringstält för att bedöma en patient med en av våra läkare. Där har vi våra barn med mässling, en sjukdom som vi börjat se mer av under slutet av månaden. I en av sängarna ligger en liten pojke och flämtar uppenbart ansträngt i sin mors knä. Han kom hit för ett par dagar sedan och hade då haft feber och snuva några dagar och precis fått utslag i ansiktet. Nu hade han försämrats plötsligt under natten och slutat äta. Han är vaken men dåsig och ger ingen tydlig kontakt.

Faran med mässling är att den påverkar immunförsvaret

Vi har haft några fall hela tiden sedan jag kom hit, men nu har vi sett en tydlig ökning. Det är vanligt vid den här perioden när Harmattan sveper in och det blir kallare, säger de som är härifrån. Mässling är dock en mycket smittsam sjukdom som i en ovaccinerad befolkning kan sprida sig som en löpeld och drabbar främst små barn som inte haft den tidigare. Lite feber, hosta, snuva, röda ögon och lite prickar kan väl inte vara så farligt kan man ju tycka?

Faran med mässling är att den påverkar immunförsvaret och kan leda till allvarliga följdinfektioner som lunginflammation, hjärninflammation och diarré med uttorkning. I en befolkning som här i Maiduguri, där många redan har påverkat immunförsvar på grund av undernäring och vitaminbrist så kan ett mässlingsutbrott få väldigt allvarliga konsekvenser. Mässlingvaccination är därför alltid en central del av de förebyggande åtgärderna vid en katastrofinsats och är genomfört i Maiduguri vid flera tillfällen tidigare.

Vi märkte snart att många av de mässlingsfall vi fått in kom från samma område och de flesta var ovaccinerade. Det är en utmaning att vaccinera alla i en befolkning som ständigt växer och rör på sig och där många internflyktingar bor inhysta hos släkt, vänner eller i tillfälliga oorganiserade läger.

Vi ger honom nu intravenös behandling

Vi rapporterar alltid mässlingsfallen till nigerianska folkhälsomyndigheten som stöttas av WHO (FN:s världshälsoorganisation) och efter påtryckningar kom de på besök för att prata med och ta prov från våra patienter. Deras nästa steg är att aktivt leta mässlingsfall i de områden patienterna kommer ifrån för att bedöma om ett utbrott är på gång och om så är fallet snabbt sätta igång en vaccinationskampanj.

Vi konstaterar att den lilla pojken fått en svår lunginflammation till följd av sin mässling trots att han stod på antibiotika. Vi ger honom nu intravenös behandling, dropp och mer syrgas. Egentligen vill vi flytta honom till vår intensivvårdsavdelning, vilket tyvärr inte är möjligt då han skulle smitta alla de andra patienterna där, så vi får göra så gott vi kan i mässlingstältet. Nästa morgon har hans andning lugnat ner sig något och han visar vilja till att amma igen. Förhoppningsvis kommer han klara sig. Hittills har två av våra dryga 50 fall av mässling senaste månaden avlidit på grund av svår lunginflammation och risken är tyvärr stor att det blir fler.

Mårten Larsson

Läkare

Nigeria

Taggar

Hälsa