nyhet av

Presidenten och militären i Nicaragua får större befogenheter

Nicaraguas president Daniel Ortega har nu möjlighet att åter ställa upp i nästa val. Foto: Wikimedia Commons
I veckan röstades de sista artiklarna igenom för att reformera Nicaraguas konstitution. Förändringarna innebär bland annat att landets president kan bli omvald ett obegränsat antal gånger och att militärer kan arbeta inom statliga institutioner.

Under två dagar har reformerna, som totalt berör 51 artiklar i Nicaraguas konstitution, röstats igenom med stor majoritet. Det ledande sandinistpartiet FSLN:s 63 ledamöter, tillsammans med två ledamöter från det liberala partiet PLC, och två oberoende ledamöter deltog i debatten. Den liberala oppositionen Baplis 24 ledamöter, som i tisdags lämnade salen i protest efter omröstningen, valde igår att inte närvara alls.   

Reformerna kommer att träda i kraft så snart de publicerats i den statliga tidningen La Gaceta.

Innebörden av reformerna

  • Landets president kommer att kunna väljas om ett obegränsat antal gånger och kan väljas redan i första valomgången med enkel majoritet.
  • Presidentens verkställande dekret kommer att få laglig kraft.
  • Presidenten kommer att kunna behålla tjänstemän inom statens maktorgan så länge denne anser det lämpligt.
  • Militärer och poliser kan ta tjänster inom statliga institutioner, bortsett från folkvalda ämbeten.
  • Presidenten kan förlänga överbefälhavarens kontrakt på obestämd tid och avsätta den samme för ”olydnad mot överordnad”.
  • Begreppen ”solidaritet”, ”kristendom” och ”socialism” inkluderas i konstitutionen.
  • De nya gränsdragningarna i Karibiska havet införlivas enligt Internationalla domstolen i Haags domar från 2007 efter en tvist med Honduras och 2012 efter en dispyt med Colombia.

Sigrid Petersson
Svalorna Latinamerika