Världen av Amnesty International

Polens lagförslag om begränsad aborträtt och sexualundervisning läggs på is - men avslås inte

Efter omröstningen i polska parlamentets underhus, Sejm, på eftermiddagen den 16 april, står det klart att lagförslaget om att kriminalisera sexualundervisning skickas vidare till en “extraordinär” subkommitté för lagändringar. Det är ännu oklart när förslaget ska diskuteras av denna kommitté. På liknande sätt skickades lagförslaget om att ytterligare inskränka på aborträtten till en annan subkommitté (för hälsa). Inget av förslagen har alltså gått igenom men heller inte avslagits, utan snarast lagts på is, om än oklart för hur länge.

—Det är skamligt att ledamöterna i parlamentet inte otvetydigt röstade ner dessa bakåtsträvande lagförslag, men dagen omröstning är ett bevis på kraften i protester, särskilt under covid-19 pandemin, säger Draginja Nadazdin, generalsekreterare för Amnesty Polen.

För trots alla restriktioner till följd av corona har många protester ändå genomförts i Polen.. Det visar vilken sprängkraft frågan har - och vilket motstånd som möter den här typen av attacker på kvinnors rättigheter och rätten till information och sexualundervisning. För alla som protesterat är dagens omröstning trots allt något av en framgång. Intensiva påtryckningar, både nationellt och internationellt, har tidigare lett till att lagförslagen begravts i olika parlamentariska kommissioner.

"Det är en seger!" skriver Strajk Kobiet (Women's Strike) på Twitter. “Vi kunde ha sett bägge förbud godkännas i underhuset i dag. Det var nära. Nu har vi tid att omgruppera oss.” Strajk Kobiet är en gräsrotsrörelse som sedan 2016 mobiliserat och protesterat mot de upprepade försöken att ytterligare begränsa rätten till abort i landet.

Amnesty tackar alla ni fler än 25 000 personer i Sverige som engagerat er i frågan och agerat till stöd för den polska befolkningens rätt att få information och sexualundervisning och kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Vi kommer följa utvecklingen mycket noga och hoppas på ert fortsatta stöd när det behövs.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter