nyhet av Studiefrämjandet

Pokémonjakt, integration och folkbildning

På flera orter hålls spelträffar där föreningar bjuder in nyanlända ungdomar. Sabina Tennivaara ser många viktiga effekter av samarbetet mellan Sverok och studieförbundet Studiefrämjandet. Fotograf: Malin Huusmann.

Sveriges största spelhändelse fokuserar i år på integration. Sverok tillsammans med Studiefrämjandet arrangerar under höstlovet evenemanget Spellovet. Genom spelkultur och folkbildning vill de båda organisationerna ta vara på spelens gränsöverskridande natur.

– Det kommer att spelas brädspel och målas figurer i Göteborg. Det styrs upp LAN i Leksand och en hel spelvecka i Falun. I Värmland arrangeras Karlstads Game Festival och en spelprogrammeringskurs går av stapeln i Hudiksvall. I Eskilstuna satsas det på spelaktiviteter på fritidsgårdar i socioekonomiskt utsatta områden. Pokémons jagas i Luleå och e-sport står på schemat i Stockholm, berättar Sabina Tennivaara, samordnare för spelkultur på studieförbundet Studiefrämjandet.

Det är Spellovet som går av stapeln under höstlovet vecka 44. Då samlas spelare och spelföreningar runt om i Sverige för att fira Spellovet, en nationell manifestation för spelkulturen. Spellovet arrangeras för 16:e året i rad av Sverok – Spelhobbyförbundet i samarbete med Studiefrämjandet.

Under veckan öppnar över 115 olika Sverokföreningar sina portar, många i samarbete med lokala Studiefrämjandet, för att locka nyfikna besökare till sin favorithobby.

Årets tema är integration och föreningar runt om i Sverige använder sig av spel för att skapa kulturupplevelser över gränserna.

På flera orter hålls spelträffar där föreningar bjuder in nyanlända ungdomar. Sabina Tennivaara ser många viktiga effekter av samarbetet mellan Sverok och studieförbundet Studiefrämjandet.

– Tillsammans får vi chans att visa upp den levande och engagerade spelkultur som finns i Sverige. I föreningslivet finns så mycket folkbildande möjligheter och det är vår roll att se till att de tas tillvara. Att utveckla sitt intresse tillsammans med andra får dig att växa som människa. Att uppmuntra till kultur och bidra till att bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet är ett av de uppdrag vi som folkbildare har, säger Sabina Tennivaara.

Enligt projektens egna prognoser kommer ca 3400 personer över hela landet att nås, med allt från öppna hus, föreläsningar, workshops, konvent, spelkvällar och prova-på-aktiviteter.

– Ett annat uppdrag vi har från staten är att bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen. Med årets tema integration känns samarbetet kring Spellovet därför extra klockrent, säger Sabina Tennivaara.

Taggar

Flykt & migration