Nyhet av Amnesty International

Palestinska parlamentsledamoten Khalida Jarrar är fri!

Khalida Jarrar. Foto: Amnesty International

Den 28 februari 2019 släpptes äntligen den palestinska parlamentsledamoten Khalida Jarrar fri från HaSharon-fängelset i centrala Israel. Hon hade då suttit frihetsberövad i 20 månader utan anklagelser eller rättegång.

När hon släppts fri tackade Khalida Jarrar Amnesty International och alla de som agerat för hennes skull. 

- Jag tackar er alla så mycket för att ni står upp för mina och andra palestinska fångars rättigheter. När jag satt frihetsberövad tvivlade jag inte på att Amnestys medlemmar och supporters runt om i världen skulle stå upp för att fördöma godtyckliga fängslanden och kräva att jag omedelbart skulle släppas. Jag är fri nu, men minst 48 palestinska kvinnor sitter fortfarande fängslade bakom israeliska galler. Deras tillvaro är extremt svår. Jag hoppas att Amnesty fortsätter att kämpa för andra palestinska fångar som orättvist frihetsberövats. Arbetet måste fortsätta tills dess att alla palestinska fångar som sitter orättvist frihetsberövade har släppts. Mitt sista budskap till Amnesty och dess supporters är att kampen för mänskliga rättigheter aldrig tar slut, och att det är upp till oss att fortsätta kämpa, säger Khalida.

Jag är fri nu, men minst 48 palestinska kvinnor sitter fortfarande fängslade bakom israeliska galler. Jag hoppas att Amnesty fortsätter att kämpa för andra palestinska fångar som orättvist frihetsberövats.

Khalida Jarrar greps den 4 juli 2017 när israeliska soldater gjorde en räd i hennes hem i Ramallah på den ockuperade Västbanken. Samtidigt konfiskerade de hennes telefon, surfplatta och hårddisken på hennes dator. Hon fördes till HaSharon-fängelset i Israel, i strid med internationell humanitär rätt eftersom fångar från ockuperade territorier måste hållas kvar där och inte får föras till ockupationsmaktens territorium.

Khalida Jarrar är ledamot i det palestinska parlamentet och uttalad kritiker av den israeliska ockupationen av palestinska territorier. Hon har även uttalat sig kritiskt om säkerhetssamarbetet mellan palestinska och israeliska styrkor och är en stark röst för palestinska fångar och deras familjer. För sitt engagemang i politiken och för mänskliga rättigheter har hon i årtionden trakasserats och hotats av de israeliska myndigheterna.

Amnesty Sverige samlade in underskrifter till stöd för Khalida Jarrar, med krav på hennes frigivande, i november 2018. Stort tack till alla ni som engagerade sig för hennes frigivande!

Taggar

Mänskliga rättigheter