nyhet av

Palestina: Humanitärt arbete och kamp mot ockupationen

Emmaus Björkå stödjer kampen för ett fritt Palestina och mot Israels ockupation av Palestina. Ockupationen kränker inte bara palestiniernas rätt till självbestämmande, utan innebär också att miljoner palestinier sedan generationer lever på flykt och att förtryck och diskriminering hör till vardagen för palestinier i Västbanken och Gaza.

Vi ger stöd till flera projekt på Västbanken och i de palestinska flyktinglägren i Libanon. Alla projekt handlar om att stärka människors rättigheter och skapa demokrati, samt motverka förtryck och imperialism.

Tillsammans med kvinnoorganisationerna Peace Home for Children and Motherhood (PHCM) och Union of Palestinian Women’s Committee (UPWC) på Västbanken driver vi projekt om att stärka kvinnors roll i samhället och öka delaktigheten i frågor som rör kvinnors rättigheter. Ett av dessa projekt är samfinansierat med Forum Syd. Vi ger också stöd till en förskola som PHCM driver. De 140 barn som går i förskolan lever mitt bland israeliska bosättningar och den mur som i strid med internationell rätt byggts på palestinsk mark. Projektet samfinansieras av Radiohjälpen.

På fritidsgårdar i flyktinglägren Nahr el Bared och el-Beddawi i Libanon, ger vi 200 barn och ungdomar läxhjälp och möjlighet att leka, dansa och sporta. Syftet är att skapa hopp och framtidstro och att stärka barn och ungas rättigheter. Vi ger också stöd till en förskola för 80 barn mellan fyra och sex år i flyktinglägret Shatila utanför Beirut. Där finns inga andra utbildningsinsatser i flyktinglägren för barn under sex år, vilket gör förskolan än viktigare. Projektet samfinansieras med Emmaus Fredriksdal, Emmaus Åkvarn-Björkå, Emmaus Åland och Emmaus Westervik.

I kulturhuset i flyktinglägret Bourj el-Barajneh i Libanon skapar vi möjligheter för människor att samlas, spela teater och hålla på med musik och dans. Där finns även ett bibliotek och ett internetcafé, som fungerar som en samlande funktion i lägret. I flyktinglägret Ein el-Helwe i södra Libanon med mer än 80 000 invånare på en yta av 2 km² är behovet av sjukvård är stort. Vi ger stöd till ett sjukhus som drivs av Human Call Association och som behandlar tusentals patienter per år. En stor del av patienterna är flyktingar från Syrien.

2015 gav vi stöd till förlossningskliniken på sjukhuset al-Awda i norra Gaza.

Emmaus Björkå uppmanar till bojkott

Nu är det dags för oss alla att gå samman. Vi fördömer Israels ockupation av Palestina och uppmanar till bojkott av israeliska varor, tjänster samt kultur- och sportevenemang. Bojkott är ett beprövat sätt att på fredlig väg sätta press på en ockupationsmakt. Vi kan alla dra vårt strå till stacken för ett fritt Palestina!

Taggar

Bistånd & utveckling Krig & fred Flykt & migration