nyhet av

OS i Sotji kränker de mänskliga rättigheterna

Vinter-OS i Sotji är i full gång. Kränkningar mot de mänskliga rättigheterna är omfattande och många byggarbetare har dödats. Globalportalen sammanfattar läget.

Vinter-OS i Sotji är i full gång. Flera larmrapporter om kränkningar av de mänskliga rättigheterna har kommit ut. Valet av Ryssland som värdland kritiseras starkt. Att fortsätta säga att sport och politik inte hör ihop är inte möjligt.

Svenska FN-förbundet menar att en positiv aspekt av rapporteringen inför årets vinterspel är trots allt att fler människor har fått upp ögonen för missförhållandena i Ryssland. Medan politiska ledare har valt att ställning väljer idrottsrörelsen att tiga. Internationella olympiska kommittén måste inse att den är en del av en allt mer globaliserad värld. Med den insikten följer ansvar. Där har IOK en del kvar att lära.

Mer om detta hos Svenska FN-förbundet

I början av februari greps sju aktivister efter att de försökt avslöja misstänkta miljöbrott under förberedelserna inför de olympiska spelen. En annan utsatt grupp är alla de tiotusentals migrantarbetare från, framförallt, Centralasien som byggt evenemangets infrastruktur, vars löner inte betalats ut och pass beslagtagits. Migrantarbetarnas situation lyftes fram i TV-programmet Uppdrag Granskning i början av året.

"Det finns blod i snön i Sotji. Spelen är det dyraste någonsin och är också den dödligaste för byggnadsarbetare, sa Ambet Yuson, generalsekreterare på det globala facket för Bygg- och Träarbetare"

LO-TCO Biståndsnämnd har uppgifter på att mer än 60 arbetare har dött i Sotji.

Mer om detta i hos LO-TCO Biståndsnämnd

Förtryckande lagstiftning

Rysslands hårda lagar begränsar frivilligorganisationers arbete, vilket lett till att flera har fått stänga ned sin verksamhet. Starkt homofobiska lagar har lett till öppen diskriminering av hbtqi-personer och tillslag mot organisationer som arbetar för deras rättigheter. 

Med 330 000 namnunderskrifter uppmanade Amnestyaktiviter president Vladimir Putin att upphäva den förtryckande lagstiftningen i landet. Underskrifterna hade samlats in i 112 länder, som en del i Amnestys globala kampanj inför vinter-OS i Sotji.

Ingen kan längre säga att sport och politik inte hör ihop, skriver LO-TCO Biståndsnämnd i ett uttalande.

Svenska sponsorer tar inte ställning

Statsminister Fredrik Reinfeldt åker inte till OS och de svenska ministrarna Lena Adelsohn Liljeroth och Lena Ek avstår, i likhet med flera europeiska storpolitiker, från att närvara vid invigningen. USA:s president Obama stannar hemma men låter tennislegenden Billie Jean King, som i dag är talesperson för HBT-personers rättigheter, ingå i den amerikanska OS-delegationen. Det är också ett sätt att tala klarspråk.

LO-TCO Biståndsnämnd, RFSU, RFSL och Swedwatch uppmande i början av januari (DN Debatt) de svenska OS-sponsorerna att ta ställning till om sponsringen är förenlig med deras egna policys för mänskliga rättigheter.
Men trots den olympiska rörelsens bristande ansvarstagande för mänskliga rättigheter bidrar svenska företag under 2014 med mer sponsorpengar än någonsin till SOK.

Hur hamnade OS i Sotji?

Beslutet om att låta Sotji stå värd för 2014 års vinter-OS togs redan 2007 av IOK - Internationella Olympiska Kommittén. (I den avgörande omröstningen fick Sotji 51 röster, mot 47 för konkurrenten Pyeongchang i Sydkorea.) IOK är en församling, bestående av 115 personer, som i hög grad saknar demokratisk uppbyggnad och styrning.

För att de framtida olympiska spelen, under såväl förberedelser som pågående spel, garanterat respekterar mänskliga rättigheter krävs förändringar av IOK, enligt den rapport Swedwatch släppte tidigare i månaden.

Taggar

Mänskliga rättigheter