Världen av Svenska FN-förbundet

Oroande FN-rapport om Agenda 2030

FN:s generalsekreterare António Guterres talar om Agenda 2030. Foto: UN Photo/Mark Garten

En ny FN-rapport visar att världens länder inte har kommit tillräckligt långt i arbetet med de globala målen. Flera av målen riskerar nu att inte nås.

Mycket positivt har skett sedan de globala målen för hållbar utveckling antogs av FN:s generalförsamling 2015. Den extrema fattigdomen och barnadödligheten har minskat. Den globala produktiviteten har ökat och arbetslösheten har pressats tillbaka till de nivåer som rådde före finanskrisen. Andelen storstadsbor som bor i slummen har minskat.

Trots det finns flera oroande signaler som visar att förbättringar inte sker tillräckligt snabbt eller i tillräckligt stor omfattning. FN:s generalsekreterare António Guterres varnar i en rapport inför sommarens högnivåmöte om Agenda 2030 för att flera av de globala målen inte kommer att nås.

Rapporten visar att hungern ökar för tredje året i rad

Rapporten visar att hungern ökar för tredje året i rad. Den extrema fattigdomen väntas uppgå till 6 procent år 2030. Växthusgasutsläppen tilltar och den biologiska mångfalden minskar. FN larmade nyligen om att en miljon arter riskerar att utrotas.

Barn och unga, hiv-smittade och personer med funktionhinder hör till förlorarna. Världens kvinnor befinner sig fortfarande i en utsatt position med hög arbetslöshet, löneskillnader och utsatthet. ”Det finns helt enkelt inget sätt att nå de 17 målen för hållbar utveckling utan att åstadkomma jämställdhet”, framhåller Guterres i rapporten.

– Rapporten är en nödvändig påminnelse om att världens ledare måste öka sina ansträngningar för att de globala målen ska nås. För bara fyra år sedan fanns målmedvetenhet och optimism kring Agenda 2030. Nu, med bara knappt tolv år kvar till 2030, måste länderna förnya sina löften och öka sina ansträngningar rejält, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Världens ledare måste öka sina ansträngningar

FN-rapporten pekar också på att det minskade stödet för det multilaterala samarbetet hotar arbetet för att nå de globala målen. Konflikter och migration ökar belastningen på utvecklingsländerna som huserar 85 procent av världens 68,5 miljoner flyktingar. Den förväntade ekonomiska nedgången väntas drabba fattiga länder särskilt hårt samtidigt som flera länder slår in på en protektionistisk väg.

– Diplomati, förhandlingar och globalt samarbete i FN är en absolut nödvändighet för att vi ska nå de ambitiösa målen i Agenda 2030. Fattigdom, bristande jämlikhet och klimatförändringarna kan bara hanteras gemensamt. Det är bra att generalsekreteraren påminner FN-medlemmarna om deras åtaganden i agendan, säger Annelie Börjesson.

FN:s generalsekreterare presenterar varje år en rapport om arbetet med de globala målen. FN-rapporten “Progress towards the Sustainable Development Goals” är en specialutgåva inför staternas rapporter som inkommer under sommaren.

Taggar

Agenda 2030 Bistånd & utveckling