Nyhet av Svenska FN-förbundet

Omvärlden måste skydda civila i Jemen

FN:s humanitära samordnare i Jemen varnar för att offensiven mot hamnstaden Hodeidah kan kräva en kvarts miljon människoliv.

Den saudiledda koalitionen har inlett en offensiv mot den huthirebellkontrollerade hamnstaden Hodeidah i västa Jemen. Hodeidah är den viktigaste hamnen för humanitära hjälpsändningar i Jemen och samtidigt ett viktigt militärstrategiskt mål som förser rebellerna med krigsmateriel från externa aktörer.

FN har tidigare konstaterat att kriget i Jemen har skapat världens största humanitära kris. FN:s humanitära samordnare i landet, Lise Grande, varnar för att offensiven kan komma att försämra läget ytterligare. I värsta fall riskerar 250 000 civila att dö.

– Offensiven är oroväckande då den kommer förvärra den redan svåra situationen för Jemens civilbefolkning. Det internationella samfundet måste agera till försvar för Jemens civilbefolkning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-chefen António Guterres och hans Jemen-sändebud Martin Griffiths har bedrivit intensivt diplomatiskt arbete för att stoppa offensiven. På torsdagen håller FN:s säkerhetsråd sitt andra krismöte denna vecka om situationen.

Taggar

Krig & fred