nyhet av Kvinna till Kvinna

Ökad jämställdhet ett måste för utveckling

Deltagare på FN:s kvinnokommissions event “Accelerating Progress on the Millennium Development Goals (MDGs) for Women and Girls and Realizing Women's and Girls' Rights in the Post-2015 Development Agenda”. Foto: UN Photo/Paulo Filgueiras
I morgon avslutas årets upplaga av FN:s kvinnokommission, CSW, i New York. Under två veckor har FN:s medlemsstater diskuterat frågor som rör kvinnors rättigheter, jämställdhet och utveckling. Kvinna till Kvinna var på plats för att driva att kvinnor, fred och säkerhet blir en del av den så kallade post 2015-agendan.

Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag ingick i Sveriges delegationen till CSW (Commission of Status of Women). Årets möte har fokuserat på vad som ska hända efter 2015, när Millenniemålen ska utvärderas och en ny agenda ska sättas för världens utveckling.

Kvinna till Kvinna anser att det är otroligt viktigt att de nya Millenniemålen speglar verkligheten vi lever i. Kvinnor har fortfarande inte samma möjligheter och rättigheter som män, trots att de i många lokalsamhällen är de främsta aktörerna för fred och utveckling. Därför behöver den så kallade post 2015-agendan sätta jämställdheten mellan kvinnor och män som ett eget mål.

Ojämlik utveckling

Behovet av att sätta fart på jämställdhetsarbetet för utveckling framgår tydligt i två rapporter som nyligen släppts av FN:s Ekonomiska och Sociala råd, ECOSOC, och SaferWorld. ECOSOC:s rapport om hur väl Millenniemålen har lyckats uppfylla sina föresatser visar att det finns stora skillnader mellan kvinnor och män.

Kvinnor är fortfarande fattigare, har sämre tillgång till sjukvård och mindre politiskt inflytande än män. Där resultaten visar att utvecklingen går framåt, går det alltså betydligt långsammare för kvinnor. Tydligast blir det kanske när man ser att målet om mödradödlighet, ett mål som helt och hållet handlar om kvinnor, är det som går långsammast.

ECOSOC:s rapport visar att flera av de faktorer som påverkar kvinnors möjligheter till utveckling – såsom våld mot kvinnor, sexuella och reproduktiva rättigheter, tillgång till resurser och deltagande i beslutsprocesser – inte fångas upp av Millenniemålen.

Kvinnors perspektiv saknas FN:s kvinnokommission, CSWDen 58:e upplagan av CSW pågår mellan 10-21 mars 2014 i New York. Deltar gör representanter från FN:s medlemsstater, FN-organ samt NGO:s. Läs mer hos UN Women.

Kvinnors perspektiv och jämställdhetsintegrering saknas alltså i de mål som världssamfundet främst använder sig av för att mäta utveckling. Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag hoppas att årets CSW kommer att tillföra viktiga erfarenheter och perspektiv inför nästkommande Millenniemål.

En annan anledning till att Millenniemålen fortfarande inte är uppnådda är att konflikter och våld hämmar utvecklingen. Det finns också ett tydligt samband mellan konflikt, våld och bristande jämställdhet. Konflikter har en tendens att förstärka traditionella könsroller, som ofta minskar kvinnans inflytande i samhället. Samtidigt visar forskning att jämställdhet och kvinnors deltagande i besluts- och fredsprocesser är viktiga för en hållbar fred.

– Det behövs fortsatt ett separat jämställdhetsmål i post 2015-agendan för att verkligen möjliggöra att de nya utvecklings- och hållbarhetsmålen leder till resultat, säger Lena Ag.

Amanda Borg

 

Taggar

Jämställdhet Krig & fred Mänskliga rättigheter Bistånd & utveckling