Världen av We Effect

Nytt index: Moçambique världens mest sårbara land

We Effects nya sårbarhetsindex undersöker hur naturkatastrofer påverkar olika länder i världen. Foto: We Effect.
Moçambique, Centralafrikanska Republiken, Guinea, Uganda och Haiti är de länder som är mest sårbara om de drabbas av en naturkatastrof. Finland och Sverige är bland de minst sårbara. Det visar We Effects nya sårbarhetsindex som presenteras i dag.

I dag släpper We Effect rapporten ”Minska katastrofen” där den centrala delen är ett nytt index som kartlägger vilka länder som är mest sårbara vid en naturkatastrof.

Indexet baseras på ett lands risk för att råka ut för exempelvis stormar, torka och jordbävningar samt hur långt landet har kommit i sin sociala och ekonomiska utveckling. Rapporten slår fast att de länder som drabbas hårdast av naturkatastrofer också tillhör de fattigaste.

- Fattigdom är den främsta dödsorsaken vid katastrofer. Sedan 1980 har enbart nio procent av världens naturkatastrofer inträffat i låginkomstländer medan hela 48 procent av antalet omkomna levde i de fattigaste länderna. Fattiga människor råkar inte ut för flest naturkatastrofer, men de drabbas hårdast, säger Jakob Lundberg, utvecklings- och policychef på We Effect.

I rapporten, som bygger på internationell statistik och intervjuer med flera av Sveriges ledande experter på området, konstateras att världens katastrofer i dag får betydligt större konsekvenser än vad de skulle behöva få. Effekterna av en naturkatastrof kan minska med ökade satsningar på förebyggande åtgärder, inte minst på landsbygden där 70 procent av världens fattiga bor.

-  När extrem torka eller översvämningar drabbar ett fattigt land slås ofta hela skördar ut och därmed möjligheten att försörja sig och sin familj. Sverige och andra länder måste nu se till att öka stödet till hållbart jordbruk så att fler människor kan odla grödor som tål torka och översvämningar. Då kan nästa naturkatastrof bli mindre omfattande och många liv räddas, säger Jakob Lundberg.

Fler slutsatser från rapporten

  • Tio kronor i förebyggande syfte sparar 40-70 kronor i katastrofinsatser. Satsningar på ett hållbart jordbruk är både kostnadseffektivt och förebygger mänskligt lidande.
  • Ökade satsningar på hållbart jordbruk är ett av de mest effektiva sätten att minska fattigdomen – och därmed sårbarheten för katastrofer.
  • Jordbrukets andel av biståndet har minskat kraftigt under de senaste 30 åren. Det svenska jordbruksbiståndet uppgår till endast 3,7 procent av det totala biståndet. We Effect föreslår en ökning på minst 50 procent för att komma upp i EU:s nivå.
  • Fattiga länder riskerar att drabbas än hårdare av naturkatastrofer i takt med förändringar i klimatet.

För ytterligare information – kontakta:
Jakob Lundberg, chef för utveckling och policy We Effect
Telefon 08-120 371 16, E-post: jakob.lundberg@weeffect.se

Alfred Skogberg, pressekreterare We Effect
Telefon: 08 120 371 17, E-post: alfred.skogberg@weeffect.se

Taggar

Katastrofer Klimat & miljö