Världen av Svenska FN-förbundet

Nya utmaningar för FN:s humanitära arbete

Till följd av coronapandemin varnar nu FN:s befolkningsfond för att bland annat barnäktenskap och könsstympning kan öka.

Miljontals flickor riskerar könsstympning, barngifte och tidiga graviditeter till följd av coronapandemin, varnar FN:s befolkningsfond. Världslivsmedelsprogrammet, som tidigare har larmat om ökad hunger, tvingas nu omorganisera sitt skolmatsprogram. Coronapandemin utgör ett allt större hot mot människor som är beroende av FN:s hjälp – och understryker behovet av humanitärt bistånd.

Nyligen varnade FN:s livsmedelsprogram, WFP, för att den akuta hungern i världen kan komma att fördubblas till följd av coronapandemin. Sedan dess har varningssignalerna från FN, som genom sitt humanitära arbete bistår miljoner människor över hela världen, kommit allt tätare.

FN:s befolkningsfond UNFPA, som samarbetar med Svenska FN-förbundet i förbundets projekt Flicka, säger i en ny analys att coronapandemin kan leda till att ytterligare två miljoner flickor könsstympas under det kommande årtiondet. När program för att stoppa könsstympning och barnäktenskap försenas kan 13 miljoner barn komma att giftas bort. UNFPA talar också om sju miljoner oönskade graviditeter som resultat av att flickor och kvinnor hålls kvar i hemmet.

FN-förbundets projekt Flicka har bidragit till att 10 000 flickor i Afar-distriktet norra Etiopien har undgått barnäktenskap och könsstympning. Just nu stöttar UNFPA lokala myndigheter i Afar i arbetet för att bekämpa coronaviruset med siktet inställt på att information når flickor.

Gratis skolmat har under flera decennier varit ett viktigt socialt skyddsnät för miljontals barn och deras familjer världen över. Just nu står 12 miljoner barn världen över utan skolmat från WFP. I Etiopien ställer WFP under coronaepidemin om från skolmat till kontantstöd. Familjer vars barn vanligtvis får gratis skolmat får nu 10 dollar i månaden tills skolorna öppnar igen. Det är möjligt tack vare att Etiopien har ett väl utbyggt system för mobila banköverföringar. Att familjer kan köpa mat lokalt minskar risken för smittspridning.

Också FN:s minröjningsorganisation Unmas anpassar nu sitt arbete till den nya situationen. I Somalia och Sudan har utbildningar i riskhantering inletts. Vidare får nationella myndigheter stöd i arbetet med att minska spridningen av covid-19.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson ser med oro på rapporterna från FN-organisationerna.

– Informationen från våra samarbetsparter visar att världens mest utsatta drabbas hårdast av coronapandemin. Samtidigt håller flera länder inne sina betalningar till FN och dess hjälporganisationer. Nu krävs ett förnyat åtagande från världens regeringar om icke öronmärkt humanitärt bistånd som FN-organisationerna kan använda där det behövs som mest, säger Annelie Börjesson.

Även privata givare kan göra en insats i den svåra situation som har uppstått under coronapandemin.

– Privatpersoner, organisationer och företag kan, trots de besvärliga ekonomiska tiderna, göra viktiga insatser för de allra mest utsatta. Varje bidrag är viktigt för att upprätthålla det humanitära hjälparbetet genom FN:s organisationer, understryker Annelie Börjesson.

FN-förbundets projekt Flicka, Skolmat och Minor informerar om situationen i omvärlden och bidrar till viktiga FN-insatser för de mest utsatta. Läs mer om arbetet och hur du kan ge en gåva!

Taggar

Bistånd & utveckling Hälsa Jämställdhet