nyhet av Plan International Sverige

Ny rapport: Tonårsflickor otrygga i Boko Harams våld

Rädsla för olika former av våld och en utbredd otrygghet har blivit vardag för de tonårsflickor som lever i skuggan av Boko Harams våld. I en ny rapport från barnrättsorganisationen Plan International berättar de nu om sin nya, skrämmande, verklighet.
– Även när vi går till skolan är vi rädda, säger en 16-årig flicka i Bahuli, Nigeria.

Var femte flicka som intervjuats i rapporten ”Röster från Boko Harams våld”, som Plan International tagit fram, uppger att hon blivit slagen under den senaste månaden. Knappt en av tio flickor säger att hon blivit sexuellt utnyttjad under samma period.

Sammanlagt har 449 flickor från Niger, Nigeria och Kamerun i åldrarna 10 till 19 år intervjuats och i stort sett alla vittnar om hur konflikten har bidragit till en ökad otrygghet var de än befinner sig.

– Det fysiska och psykiska våld som de här flickorna har fått uppleva är fruktansvärt. De riskerar inte bara att bli kidnappade av rebellgrupper eller att bli utsatta för sexuella övergrepp. Även i deras vardag, så som i samhället de lever i eller till och med deras hem, finns ett ständigt hot om våld, säger Mikael Wiking, humanitär programsamordnare på Plan International Sverige.

Flera av de intervjuade berättar att den långdragna krisen har tvingat de till att utföra sexuella tjänster i utbyte mot förnödenheter som mat, pengar, kläder eller skolmateriel. Många berättar också om att de eller någon i deras närhet blivit våldtagen. Eftersom det finns ett stort stigma kring det sexuella våldet tvingas även vissa flickor till att gifta sig med den man som slår eller våldtagit dem, visar studien.

Komplexa orsker till krisen

Krisen i länderna kring Chadsjön räknas som en av vår tids största humanitära kriser. 2,2 miljoner människor har tvingats fly sina hem, hälften av dem är barn. 10,8 miljoner människor beräknas vara i behov av humanitärt stöd. Krisen har pågått under lång tid och orsakerna till den är komplexa. Till följd av Boko Harams terror och klimatförändringarnas effekter har många familjer fått svårt att få tag på mat och deras ekonomiska villkor har kraftigt försämrats.

– Det här gör att flickorna riskerar att bli sålda som slavar, tvingas gifta sig mot sin vilja eller de utnyttjas sexuellt. Det är en viktig insikt som rapporten lyfter upp: att utdragna kriser har särskilt negativa konsekvenser för tonårsflickor, som kan påverka dem för resten av deras liv, förklarar Mikael Wiking.

Flickor efterfrågar också kunskap om rör den egna kroppen och deras sexuella och reproduktiva rättigheter.

– Det finns ett stort behov av att den här kunskapen tillgängliggörs för att flickorna själva ska kunna bestämma om de vill inleda en relation eller få barn. Tyvärr saknar flickor alltför ofta makten att själva påverka dessa beslut, säger Mikael Wiking.

Får stöd vid ”Säkra platser”

Men det finns också ljus i mörkret. Flera av de intervjuade flickorna säger att de trots rädsla och otrygghet ser ljust på framtiden. Kvinnliga förebilder och så kallade ”säkra platser” pekas ut som viktiga för att härda ut. Plan International bygger säkra platser där utbildad personal kan ge psykosocialt stöd och erbjuda fritidsaktiviteter till barn i de konfliktdrabbade områdena. Här kan flickorna träffa andra i samma situation och dela sina erfarenheter.

Marianne Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige, vill se ett ökat engagemang från det internationella samfundet för att lösa konflikten i området kring Chadsjön och förbättra situationen för flickor.

–Den här krisen har en förödande inverkan på de här tonårsflickornas liv och framtid. Flickor har rätt till en utbildning, att få bestämma själva vem de ska gifta sig med och att slippa leva under ett ständigt hot om våld. Nu kräver vi att det internationella samfundet prioriterar flickors rättigheter.

Plan International kräver att flickornas röster blir hörda och att deras behov uppfylls genom att:

  • Skräddarsy insatser som är anpassade efter flickornas behov och inkludera flickorna i framtagandet av dessa.
  • Säkerställ flickors tillgång till utbildning.
  • Förebygg våld mot flickor.
  • Förbättra säkerheten genom närvaro av fler poliser.
  • Bygg fler säkra platser som möter flickors behov.
  • Säkerställ att flickor får tillgång till hälsovård för fysisk, psykisk samt sexuell och reproduktiv hälsa.
  • Skräddarsy program som levererar mat och rent vatten närmare samhällena.

Rapporten ”Röster från Boko Haram-krisen” i siffror:

  • 449 flickor i åldrarna 10-19 år från Nigeria, Niger och Kamerun deltog i studien.
  • 21,2 procent av de tillfrågade har blivit slagna någon gång den senaste månaden.
  • Nästan var tionde flicka som deltog i studien uppgav att hon blivit sexuellt utnyttjad den senaste månaden.
  • 62 procent av flickorna har vid en eller flera tillfällen gått till sängs hungriga den senaste månaden.
  • 24,3 procent uppger att de är ledsna en stor del av dagarna.
  • 53 procent uppgav att de varit sjuka eller haft någon form av åkomma den senaste månaden.

Taggar

Krig & fred