Nyhet av Rädda Barnen

Laoure vill hjälpa andra flickor som riskerar att bli bortgifta

Niger, i Västafrika, är det land i världen där barnäktenskap är allra vanligast. 76 procent av alla flickor blir bortgifta innan de fyllt 18 år. Därmed tvingas de in i vuxenlivet och mödraskap, utan att vara varken fysiskt eller mentalt redo.

Laoure, 15 år.

För att motverka tidiga äktenskap driver vi ett projekt i tio byar, i Maradiregionen. Vi arbetar med opinionsbildning mot tidiga äktenskap och vi ser till att flickor får skydd, hälsovård och möjlighet att gå i skolan och få en utbildning.

Laoure, 15 år är en av de många flickor som vi har kunnat hjälpa. När hon var 11 år lovade hennes pappa bort henne till en man, på villkor att hon fick gå färdigt skolan. Två år senare dog Laores pappa plötsligt. Då kom mannens familj och sa att de vill att hon skulle sluta skolan eftersom de redan betalat en hemgift för henne.

- Jag var arg för att de ville att jag skulle gifta mig. Alla mina vänner gick fortfarande i skolan. Det var därför jag sa att jag inte ville gifta mig och att jag ville gå kvar i skolan.

Laoures mamma, Saadatou, vägrade trots att hon inte kunde betala tillbaka hemgiften. Istället tog hon med sig Laoures och flyttade till en annan by för att dottern skulle kunna fortsätta gå i skolan. Saadatou fick också kontakt med Rädda Barnen och med vår hjälp kunde hemgiften betalas tillbaka så att hon slapp gifta sig.

- Det var en stor lättnad! Inte bara för mig, andra människor vara också glada. Alla, kom och gratulerade mig, även folk jag inte känner! berättar Saadatou.

Laoure går nu i skolan med fortsatt stöd från oss. Hon vill bli lärare för då kan hon hjälpa till att försörja sina syskon och samtidigt hjälpa andra flickor som riskerar att bli bortgifta.

Annons