nyhet av Amnesty International

Nordkorea: FN:omröstning ett steg i rätt riktning

Satellitbild över Nordkorea. Världssamfundet måste samla sig och öka trycket på Nordkorea att stoppa brott mot de mänskliga rättigheterna.
En viktig FN-omröstning skickar tydliga signaler till den nordkoreanska regeringen att de ansvariga för brott mot mänskligheten måste ställas till svars, säger Amnesty International.

FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade på torsdagen för en resolution som fördömer Nordkorea för de grova, systematiska och utbredda människorättskränkningar och brott mot mänskligheten som pågår i landet.

- Det här är en stark resolution och det kunde inte vara ett tydligare budskap till den nordkoreanska regeringen. Brott mot mänskligheten kommer inte att tolereras och de ansvariga måste ställas till svars, säger Roseann Rife, chef för Amnesty Internationals Sydostasienavdelning.

- Världssamfundet måste ta tillfället i akt och öka trycket på Nordkorea för att stoppa de ofattbara brott som begås.

Resolutionen röstades igenom med en överväldigande majoritet. Kina och ytterligare fem länder röstade mot och elva stater avstod från att rösta. 

- Sorgligt nog är det vissa stater som väljer att blunda även för de mest vidriga brott. Istället för att hindra de internationella ansträngningar som görs borde dessa stater, speciellt Kina, använda sitt inflytande till att stoppa det enorma lidande det nordkoreanska folket utsätts för av sina egna ledare, säger Roseann Rife.

Omröstningen ägde rum efter att en skrämmande FN-rapport släpptes förra månaden. FN:s undersökningskommission hittade bevis för att brott mot mänskligheten begåtts och begås i Nordkorea och konstaterade att omfattningen saknar motstycke i modern tid.

Amnesty har tidigare krävt att FN:s säkerhetsråd lyfter frågan.

Taggar

Mänskliga rättigheter