nyhet av Amnesty International

Nigeria: Stoppa häxjakten på homosexuella

Den nya lagen mot homosexuella har knappt hunnit träda i kraft förrän häxjakten på homosexuella har börjat i Nigeria. Fler än tio personer har redan gripits i flera nigerianska delstater sedan det i måndags blev känt att president Goodluck Jonathan undertecknat lagen.

- De personer som gripits enligt den nya drakoniska lagen måste omedelbart släppas och anklagelserna mot dem dras tillbaka. Att fängsla personer på grund av deras sexuella läggning bryter mot de mest grundläggande mänskliga rättigheterna, säger Makmid Kamara, Amnesty Internationals Nigeriaexpert. 

- Uppgifterna om att polisen i en delstat börjat upprätta listor över personer som sägs vara homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella, är extremt oroande. Den oerhört repressiva lagen mot samkönade relationer måste dras tillbaka utan dröjsmål. Med ett penndrag har presidenten gjort Nigeria till ett av världens minst toleranta länder.

Lagen är en återgång till det styre som rådde under militärregimens tid då en rad mänskliga rättigheter behandlades med förakt. I ett samhälle där korruptionen frodas är risken stor att denna lag kommer att användas för trakasserier och utpressning av såväl polis som andra i samhället.

Fem påstått homosexuella män greps enligt den nya lagen i Ibadam i delstaten Oyo, de släpptes senare mot borgen. I delstaten Anambra, grep polisen sex personer. Enligt människorättsförsvarare har polisen i delstaten Bauchi upprättat en lista över 167 som ska gripas på grund av sin sexuella läggning. En polis har bekräftat för Amnesty att personer som misstänks vara homosexuella övervakas och att det finns en lista.

Amnesty uppmanar myndigheterna att sätta stopp för häxjakten och inte gripa fler personer.

Lagen kriminaliserar även yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet. Den kriminaliserar organisationer som arbetar för hbtqi-personers rättigheter. Homosexuella kan dömas till 14 års fängelse och personer som ger stöd till, träffar eller engagerar sig i grupper som arbetar för hbtqi- personers rättigheter kan dömas till upp till tio års fängelse.

Taggar

Mänskliga rättigheter