nyhet av Latinamerikagrupperna

Möt Lola Esquivel, småbrukare och rättighetskämpe från Nicaragua

I samband med Makten över maten-veckan den 22-28 oktober kommer den nicaraguanska småbrukarledaren Lola Esquivel att besöka Sverige. 

Lola är engagerad i kvinnokooperativet Gloria Quintanilla i Santa Julia, Nicaragua och i den nationella småbrukarorganisationen Asociasion de Trabajadores del Campo (ATC), som är en del av det latinamerikanska småbrukarnätverket CLOC/La Vía Campesina. Som styrelsemedlem i ATC arbetar hon för småbrukares och lantarbetares rättigheter i Nicaragua. Hon har god kunskap om agroekologisk odling och är även utbildad inom genus och arbetsrättigheter.

Varför kommer hon på besök hos oss i Sverige?

Arbetet för småbrukares och lantarbetares rättigheter och ett nytt globalt livsmedelssystem sträcker sig över Atlanten och är lika viktigt här i Sverige som i Nicaragua. Dagens system är orättvist och ohållbart, där några få storföretag har nästintill total kontroll över den globala matproduktionen och vilka produkter som säljs och konsumeras. Trots att det är småbrukare som står för 70 procent av jordens matförsörjning.

Samtidigt är hungern som mest utbredd på landsbygden, kemikalier från det industriella jordbruket skadar människors hälsa och förstör miljön, småbrukare drivs bort från sina marker och protester och miljöaktivism bemöts med våld. Kvinnor är framförallt utsatta, eftersom de utgör en majoritet av världens småbrukare och ofta står i fronten för att försvara miljön och sina rättigheter.

Sverige har åtagit sig en global utvecklingspolitik där beslut inom alla politikområden ska leda till en rättvis och hållbar global utveckling. Det handlar såväl om handel och investeringar som biståndsarbete, och vilka produkter som importeras och vilka företag som investeras i medverkar till dagens system. Därför är Lolas röst och arbete lika viktigt att lyfta här till svenska makthavare som det är i Latinamerika.

Lola kommer delta i flera seminarier och samtal under Makten över maten-veckan! Du hittar alla aktuella event här.

Taggar

Försörjning Global ekonomi Mänskliga rättigheter