nyhet av Svenska FN-förbundet

Minoritetsgruppers röst vid potentiellt maktskifte i Indien

I Indiens pågående parlamentsval tippas det att Bharatiya Janata Party (BJP) kommer att vinna valet. BJP är känt för att vara ett hindunationalistisk parti. Det finns en risk att partiet kommer att införa lagar som diskriminerar minoriteters rättigheter.

Indien är ett land som är omtalat för sin religionsfrihet och tolerans i omvärlden, trots detta råder det oro i Indien för landets olika minoritetsgrupper. Detta grundar sig i att BJP är känt för att vara ett hindunationalistisk parti. Rädslan är stor för att BJP skulle kunna införa lagstiftningar som diskriminerar minoriteters rättigheter, framför allt de mänskliga rättigheterna.

“Fram till nyligen hade både USA och EU inreseförbud mot Modi på grund av hans påstådda agerande under pogromen. För muslimer och andra minoriteter är han en källa till stor oro”, detta skriver Eva Christina Nilsson, generalsekreterare Svenska missionsrådet och Yasri Khan, ordförande Svenska muslimer för fred och rättvisa.

Diskriminering på grund av kasttillhörighet är enligt indisk lag olagligt. Trots att detta inte är lagligt finns kasthiearkin kvar i den indiska samhällsstrukturen. Daliterna, som kallas “de oberörbara”, är de som drabbas hårdast av kastsystemet och framför allt genom diskriminering. Framförallt är det dalitkvinnor som är dubbelt utsatta för olika våldsmetoder, detta innefattar bland annat misshandel och våldtäkt. Personer som begår brott mot dalitkvinnor kommer oftast undan som obestraffad. Mer än 50 % av Indiens kristna, muslimer och andra minoritetsreligioner leder till dubbel, för kvinnor trippel utsatthet, i det indiska samhället.

Vid 2013 avslutade Svenska staten med sitt biståndssamarbete i Indien. Hädanefter är tanken att “regeringens relation till Indien bland annat att handla om politisk dialog och att främja näringslivskontakter”. Detta befarar Eva Christina Nilsson och Yasri Khan, då situationen kan komma att förändras i Indien framöver (då minoriteters rättigheter kan kränkas).

Det vi på Svalorna gör är att arbeta med minoritetsgruppers- och daliters rättigheter genom våra partnerorganisationer. Detta har vi som organisation arbetat med sedan 1960-talet, då vi ser att problemen kring människors rättigheter i Indien fortfarande finns kvar. Vår partnerorganisation Evidence arbetar med att följa upp brott som begås mot daliter. Vi arbetar även tillsammans med Women’s Collective, då dalitkvinnor ska kunna genom kollektiv odling stärka sin roll i samhället, sin inkomst och matsuveränitet – genom att välja vad man vill gemensamt odla. SOPHIA och UYRDC jobbar med nomadfolket Van Gujjarernas rätt till skog i Norra Indien, samt att de får utbildning i vilka rättigheter de har (till exempel juridiska rättigheter).

Läs mer om vårt arbete i Indien tillsammans med våra partnerorganisationer här. För vi har inte gett upp hoppet för en bättre värld!

Hilda Svensson Thunström

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter