nyhet av Amnesty International

Mexiko: Fyra militärer ställs inför rätta för övergrepp

Rättegången mot fyra militärer som anklagas för att ha torterat och utsatt två kvinnor för sexuellt våld, Valentina Rosendo och Inés Fernández är ett viktigt steg mot rättvisa, säger Amnesty International i ett uttalande.

Männen sitter häktade och den rättsliga prövningen sker nu som ett civilrättsligt mål. Valentina Rosendo Cantú och Inés Fernández Ortega har modigt kämpat för upprättelse och rättvisa sedan 2002. Den ursprungliga rättegången genomfördes i en militärdomstol och kantades, som i andra liknande fall, av stora brister. Det gjordes inte någon ordentlig utredning och resultatet blev att ingen ställdes till svars för övergreppen.

De två kvinnorna tog då fallet till den interamerikanska domstolen som i två utlåtanden fällde den mexikanska staten. Domstolen beordrade bland annat att övergreppen skulle utredas inom det civilrättsliga systemet för att säkerställa att de misstänkta förövarna skulle ställas till svars.

Att åtal nu har väckts mot fyra män är ett viktigt steg och resultatet av de två kvinnornas långa kamp och det stöd de fått från många människorättsförsvarare. Fallet visar också att den onda cirkeln av straffrihet kan brytas när riksåklagaren visar vilja att driva frågan om sanning och rättvisa för dem som utsatts för människorättskränkningar.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter