nyhet av Svenska FN-förbundet

Mer måste göras mot rasism i Sverige

Stödet för rasistiska och populistiska partier i svensk politik ökar. Foto: Flickr
Svenska FN-förbundet lämnar nu med stöd av 32 andra organisationer en rapport inför förhöret med Sveriges regering i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

FN gör nu för andra gången en samlad bedömning av läget för de mänskliga rättigheterna i Sverige inom ramen för den så kallade UPR-processen (Universal Periodic Review). Med anledning av att regeringen lämnar sin rapport i oktober och kallas till förhör i januari-februari 2015 lämnar Svenska FN-förbundet en parallellrapport till FN-rådet för mänskliga rättigheter i Genève. Ytterligare 32 organisationer står bakom rapporten.

I sin rapport understryker FN-förbundet och samarbetsorganisationerna behovet av en oberoende nationell MR-institution som kan tolka Sveriges åtaganden enligt internationella konventioner, ge stöd åt kommunernas antidiskrimineringsarbete och övervaka myndigheternas efterlevnad av olika MR-bestämmelser. FN har erbjudit Sverige sitt stöd för att etablera en MR-institution. Sådana finns redan finns i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder.

Hatbrott och etnisk diskriminering

Antalet rapporterade hatbrott är konstant högt, konstaterar organisationerna i rapporten – omkring 5 900 år 2008 och 5 500 2012. 72 procent av hatbrotten 2012 hade främlingsfientligt eller rasistiskt motiv. Det näst vanligaste motivet under senare år är sexuell läggning. Bara 6 procent av anmälda hatbrott leder till åtal. I motsats till andra länder är inte funktionshinder eller könsidentitet grund för hatbrott i Sverige, påpekar rapporten som också efterlyser ökad kunskap om hatbrottsfrågor i hela rättsväsendet.

Organisationerna efterlyser tydligare åtgärder mot etnisk diskriminering. I rapporten nämns polisens REVA-projekt och Skånepolisens register över romer. Ett särskilt problem gäller diskriminering på arbetsmarknaden som drabbar personer med utländsk bakgrund. Samma möjlighet att tillämpa positiv särbehandling på grund av kön bör övervägas för etnisk tillhörighet, skriver organisationerna. Dessutom bör, på frivillig basis, jämlikhetsdata som uppgift om etnicitet kunna samlas in för att motverka diskriminering på etnisk grund. Motsvarande system finns i flera länder.

Lagstifta mot rasistiska handlingar

Organisationerna oroas av det ökande stödet för rasistiska och populistiska partier i svensk politik.

– I Sverige, liksom i övriga EU, stärker nationalistiska och främlingsfientliga partier sin ställning. Regeringar och etablerade partier har ett ansvar att motverka dessa strömningar, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Händelser som våldshandlingarna i Kärrtorp och attacker mot skolor måste motverkas. Organisationerna vill därför ha skärpt lagstiftning mot rasistiska handlingar inklusive propaganda på internet.

Rapporten till FN-rådet behandlar också rättigheter för Sveriges urfolk och minoriteter liksom våld mot kvinnor, barns rättigheter, rätten till hälsa, tortyrförbudet och funktionshindrades rättigheter.

Regeringarna gynnas

I samband med att Svenska FN-förbundet lämnar sin rapport till MR-rådet på fredagen riktar man också kritik mot den arbetsordning som innebär att Sveriges regering lämnar sin skrivelse till rådet först i höst.

– Det är olyckligt att frivilligorganisationerna avkrävs sina rapporter utan att ha sett regeringarnas skrivelser. Det är rimligt att vi kan förhålla oss till vad regeringarna säger enligt den princip som gäller för granskningen i de enskilda FN-kommittéerna. Arbetsordningen är uppenbart anpassad för att gynna regeringarna, säger Aleksander Gabelic.

Taggar

Mänskliga rättigheter