nyhet av Diakonia

Människorättsförsvarare mördade i Colombia

Nyligen delades Diakonias pris ut till modiga MR-försvarare i Colombia. Patricia Ariza Florez, Olga Amparo Sánchez (Casa de la mujer), Matilde Leonora López Arpushana, Mabel Andrade (Red por la vida y los derechos humanos del Cauca), Maria Ovidia Palechor
Under årets första sex månader har trettio personer som arbetar med mänskliga rättigheter i Colombia mördats, enligt organisationen Somos Defensores. MR-försvararna är sedan många år en utsatt grupp och på senare tid har hotbilden stärkts ytterligare.

90 MR-försvarare hotade hittills denna månad

Bara under första halvan av september månad har närmare 90 MR-försvarare rapporterat att de mottagit hot av olika slag. Endast 20 av de 90 hotade personerna hade vid tillfallet skydd från den statliga myndigheten för personskydd. Hoten skedde i den paramilitära gruppen Ágilas Negras namn.

- Vi på Diakonia är djupt oroade över den utveckling vi ser just nu i Colombia. Det här visar att arbetet med att inte bara sprida kunskap om mänskliga rättigheter, utan även försvara dem, är otroligt viktigt, säger Kristina Jannerbo som är regionchef för Diakonia Latinamerika. 

Diakonias samarbetsorganisation CCEEU utsatt för hot och överfall

Några som tagit emot hot är personer på Diakonias samarbetsorganisation Coordinación Colombia Europa Estados Unidos (CCEEU). 

Dessutom utsattes två medarbetare vid CCEEU den 18 september för ett överfall där de blev bestulna på sina datorer och mobiltelefoner. Det är andra gången som personal vid CCEEU blir bestulna på material som innehåller information om organisationens arbete. Händelsen skedde i narheten av CCEEU:s kontor i huvudstaden Bogotá.

Mänskliga rättigheter måste respekteras

- Diakonia kräver att alla brott mot MR-försvarare fördöms och utreds. Respekten för de mänskliga rättigheterna är fundamental för en fredlig lösning på den väpnade konflikten i Colombia, avslutar Kristina Jannerbo.

Taggar

Mänskliga rättigheter