nyhet av

Malmös mest pratglada kille

Laith Alsalhi gillar att fika, eftersom det ger honom möjlighet att öva sin svenska. Foto: Lisa Jalakas/IM.

22-åriga Laith Alsalhi är stammis på IMs språkfika i Malmö, och har lärt känna runt 50 personer under sitt första år i staden. Genom att ta kontakt med människor på stan har hans svenska blivit nästintill perfekt.

– Att prata är det viktigaste för att få kontakt med människor och lära sig om kulturen och livet i det nya landet, säger han.

– Du kan prata som du brukar göra, du kan prata hur snabbt du vill, säger Laith Alsalhi när han slår sig ner vid bordet på caféet i Malmö.

Efter bara ett år i Sverige är hans svenska redan riktigt bra, förmodligen eftersom han tagit varje chans att prata. Redan första dagen i #detnyalandet började han lära sig svenska genom att läsa lättlästa böcker från bibblan, plugga glosor och ta kontakt med människor på alla möjliga platser.

– Jag träffade en kompis där! säger han och pekar mot toakön.

– Vi stod och pratade och jag frågade om jag kunde lägga till honom på Facebook. Vi träffades faktiskt här igår och fikade.

En dag i somras åkte Laith Alsalhi ner till Västra Hamnen, gick fram till en grupp människor och bad dem att betygsätta hans svenska. Det slutade med att de satt och pratade i tre timmar. En annan gång började han prata med en tjej på gågatan, tills de slutligen bytte nummer. Och hans nya jobb, som värvare för Naturskyddsföreningen, passar honom perfekt. Ett jobb som många beskriver som påfrestande tycker han är roligt, eftersom han får prata med folk på gatan hela dagarna.

– Vi pratar om klimatförändringar och hur vi kan rädda världen omkring oss. Det är ett tufft jobb, men det är också väldigt bra för mig.

Ännu fler kompisar har han fått på olika språkcaféer. Han besöker alla språkcaféer som finns i Malmö, bland annat IMs på Västra Kanalgatan.

– Språkfika är en smart idé. Det finns inte i alla länder, men det är ett så enkelt sätt att lära sig ett språk. Bara prata och fika. IMs språkfika är mysigt, kontoret är som en lägenhet där man känner sig som hemma. Jag har lärt mig mycket där och fått många nya vänner, säger han.

Laith Alsalhi har erfarenhet av att vara nyanländ i många olika länder. Han flydde från Irak tillsammans med sin familj redan 2007. De kom till Syrien, men tvingades fly igen fem år senare. Först till Libanon, sedan till Turkiet.

– Jag har levt ett runtflackande liv, säger han.

Ordet ”runtflackande” var ett av de första svenska orden han lärde sig. Ett ord som perfekt beskriver hans liv, tycker han. På många sätt har det varit jobbigt att aldrig kunna stanna upp, men att ha tvingats flytta på sig gång på gång är inte enbart negativt. Laith Alsalhi har träffat många människor och lärt sig flera språk i de olika länderna.

– Jag är en positiv person. Som jag ser det så har varje människa två val. Antingen tänker du på ett positivt sätt, eller på ett negativt sätt. Det är upp till dig, men jag har bestämt mig för hur jag ska göra.

Taggar

Flykt & migration