nyhet av Amnesty International

Malaysia: Avrättning stoppad

Malaysias regering har stoppat en avrättning som skulle ägt rum i dag, det säger Amnesty International, men hundratals andra riskerar fortfarande att avrättas. Malaysiska myndigheter hade planerat Chadran Paskarans avrättning till i dag men efter protester från en grupp människorättsaktivister stoppades avrättningen.

- Vi är glada att Chadran Paskaran inte avrättas i dag men hans liv är fortfarande i fara. Hans dödsdom måste omedelbart omvandlas, säger Isabelle Arradon, biträdande chef för Amnesty Internationals Asien- och Stillahavsavdelning.

- Det är upprörande att det krävdes en högljudd protest för att stoppa avrättningen. Vad händer med de andra avrättningar den malaysiska myndigheterna tänkt utföra i helmlighet som inte får samma uppmärksamhet? 

Chandrans dödsdom fastställdes enligt en lag som tvingar till dödsstraff vid vissa brott. Detta utan att domaren får möjlighet att ta hänsyn till förmildrande omständigheter i fallet, vilket är ett brott mot internationell rätt. Malaysia meddelade 2012 att dessa lagar ska ses över.

- Malaysiska regeringen bör omedelbart se över tillämpningen av dödsstraffet. Ett första steg är att reformera de tvingande lagarna, något som regeringen lovade göra 2012 men vi har inte sett några framsteg än, Säger Isabelle Arradon.

- Det finns många andra i Chadrans situation som riskerar avrättning. De hundratals fångar som inväntar dödsstraff borde få sina straff omvandlade. Dödsstraffet kränker alltid rätten till liv, oavsett omständigheter kring brottet eller vilken avrättningsmetod som används.

Hemliga avrättningar har genomförts i Malaysia, utan vare sig förvarning eller efterföljande information. Transparens vid utdömande av dödsstraff är av yttersta vikt, inte minst för att det ger möjlighet till att överklaga och se till att rättsprocessen gått rätt till men också för att kunna hålla en meningsfull och informerad debatt kring ämnet.

Taggar

Mänskliga rättigheter