Världen av Kvinna till Kvinna

Libanons kvinnor hoppas på politiskt inflytande

Feministisk demonstration i Libanon den 3 november 2019. På demonstranternas skylt står att ”Jag kommer att fälla systemet”. Foto: Julie Gromellon Rizk / Kvinna till Kvinna

I Libanon pågår sedan några veckor tillbaka enorma folkliga protester. ”Kvinnor i alla åldrar och från olika samhällsklasser kräver nu jämställdhet genom att verkligen ta plats under protesterna”, säger Julie Gromellon Rizk, Kvinna till Kvinnas kontorschef i Beirut.

– Upproret i Libanon är en konsekvens av korruptionen hos de styrande, en fördjupad social kris och nedskärningar. Kvinnor och feminister höjer sina röster mot korruptionen, men också mot de diskrimineringar som möjliggörs enligt lag inklusive restriktioner mot familjer som förstärks av den sekteriska staten, förklarar Julie Gromellon Rizk.

Förra veckan avgick Libanons premiärminister Saad al-Hariri.

– Bara att kvinnor syns på offentliga platser påverkar hela proteströrelsen och utmanar den rådande uppfattningen om att kvinnor inte kan gå i frontlinjen under uppror. Kvinnorna har spelat en viktig roll i protesterna som ledde till premiärministerns avgång, säger Julie Gromellon Rizk.

Nu finns det hopp om ett nytt politiskt system som inte är lika mansdominerat och där kvinnor inte exkluderas.

”Om det nu blir ett nytt system”, säger Julie Gromellon Rizk.

”Fler kvinnor ansluter sig varje dag”

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnorättsorganisationer i Libanon sedan 2005. En av våra nuvarande partnerorganisationer är The Collective for Research and Training on Development – Action, CRTD.A, där Lina Abou-Habib är grundare och styrelseordförande. Hon förklarar att protesterna bland annat har kretsat kring att fälla den nuvarande regimen och få igenom omgående lösningar för den ekonomiska krisen som har plågat landet de senaste åren.

CRTD.A är drivande i kampen för libanesiska kvinnors rätt att ge medborgarskap till sina familjemedlemmar, något som i dag bara är möjligt för libanesiska fäder och gifta män.

– Medborgarskapskampanjen för konsekvent fram kraven på förändring och är en väsentlig del av det övergripande upproret för politisk förändring och reform. Faktum är att kvinnor i Libanon och från diasporan är oerhört drivande i att föra fram sina budskap och reformkrav under protesterna. Deltagandet sker på daglig basis med fler kvinnor som ansluter sig varje dag. Dessutom, när kvinnor som demonstrerar tillfrågas om sina krav, nämns en jämlik medborgarskapslag, säger Lina Abou-Habib.

Enligt Lina Abou-Habib har många unga kvinnor trätt fram som kunniga talespersoner och analytiker, såväl som pålitliga språkrör i media, under protesterna.

Lina Abou-Habib är grundare och styrelseordförande för Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer The Collective for Research and Training on Development – Action i Libanon. Foto: Christopher Herwig

Taggar

Demokrati Jämställdhet