Nyhet av Läkare Utan Gränser

Leksaker i ett flyktingläger i Sydsudan

Det är här de lever, barnen på flykt. Det är här de leker. Foto: Anna Surinyach/Läkare Utan Gränser

Barnen i flyktinglägren har ingen skola att gå till. Det är smutsigt, lerigt och marken är täckt av glas, stenar och annat skräp. Det är här de lever, barnen på flykt. Det är här de leker.

Det här är några av de lekar som barnen leker i FN:s skyddsläger Malakal och angränsande läger i Wau Shilluk, på andra sidan Nilen. För trots krig leker barn.

Tiktar: 

En gammal klassiker. Fälgen från ett cykelhjul och en pinne. Sedan gäller det att få hjulet att rulla. Så långt som möjligt, över sten, glas och lera.

Wading:

När barnen spelar wading tar de över hela gator i flyktinglägret. De tillverkar en puck, vanligtvis av sönderklippta sulor från flip flops, skaffar några brädbitar eller grenar att använda som slagträn och kör igång. Ett barn kastar pucken, och en slagman ska sedan försöka träffa den när den rullar längs marken.

Bloma:

Såpbubblor. Barnen här är proffs på att få till stora, fina bubblor som svävar över lägret.

Saroog:

Flyga drake. Vissa kvällar fylls himlen över lägret av barnens drakar.

Leksaker i lera:

De sydsudanesiska barnen är jätteduktiga på att tillverka leksaker av leran som täcker marken. Ofta gör de bilar och andra fordon som de med hjälp av ett snöre kan dra längs marken. De håller oväntat bra.

Buoy:

Vaggan, kaffekoppen och Eiffeltornet. Barnen här kan nästan varenda lek i världen. Självklart leker de snörlekar.

Hiya:

Hoppa hopprep; det gör barn överallt i världen.

Gunga:

Det gäller att vara kreativ när man har begränsade resurser. Knyt fast en gummislang i några järnstänger – och vips så har du en gunga.

Yay:

Tomma juiceförpackningar blir till lastbilar när barnen leker. Att bygga leksaksbilar av tomma konservburkar är en av deras specialiteter.

Fotograf: Anna Surinyach

Taggar

Flykt & migration