nyhet av Kvinna till Kvinna

Kvinnorörelsen mobiliserar inför fredssamtal om Syrien

Lena Ag, generalsekreterare, och Lena Wallquist, samordnare för Libanon, deltog i måndags för Kvinna till Kvinnas räkning vid ett möte i Genève om kvinnors roll i fredsförhandlingar. Foto: Flickr/Codepink.
Fredssamtal för Syrien stundar, men kvinnor saknas vid förhandlingsborden. ”Förhandlingarna måste vidgas och även inkludera parter som inte tar till vapen”, säger Lena Ag, Kvinna till Kvinnas generalsekreterare.

Fredsförhandlingar för Syrien ska enligt planerna hållas imorgon i Genève. Trots att både kvinnor och män drabbas av konflikten är det i stort sett bara män som förhandlar om freden.

– Det är oerhört viktigt att syriska kvinnor finns representerade vid förhandlingsborden. Därför kommer den internationella kvinnorörelsen finnas på plats i Genève och arrangera möten parallellt med de officiella samtalen. Där kommer syriska kvinnorättsaktivister, tillsammans med fredspristagare Shirin Ebadi och kvinnorättsaktivister från andra delar av världen, att göra sina röster hörda, säger Lena Ag.

Än är det inte klart exakt vilka personer som kommer att delta i fredsförhandlingarna, men i dagsläget finns två förhandlingsparter: Syriens regering och den syriska oppositionen.

– Den internationella kvinnorörelsen vill inkludera en tredje part i fredssamtalet: det civila samhället. Fredsförhandlingarna måste vidgas och även inkludera parter som inte tar till vapen! Det skulle öka legitimiteten för förhandlingarna och skapa förutsättningar för en hållbar fred.

Vad är dina förhoppningar respektive farhågor inför förhandlingarna?
– Jag hoppas att samtalen blir konstruktiva och leder till eldupphör och ett slut på dödandet. Det jag bävar för är att förhandlingarna bryter samman på ett tidigt stadium, att viljan till fred inte finns.

Lämnade lokalen

Kvinna till Kvinna driver tillsammans med flera andra organisationer – bland andra Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF), Ican och Human Rights Watch – ett krav om att ytterligare en chefsmedlare ska tillsättas. Denna person skulle då jobba tillsammans med Lakhdar Brahimi, FN:s och Arabförbundets särskilda representant för Syrien.

– Vi har sett att det fungerar. I Kenya utsågs till exempel Graça Marchel, en framstående förespråkare för kvinnors och barns rättigheter, att tillsammans med Kofi Annan medla i konflikten efter valet 2008. Och på Nordirland spelade den kvinnoledda Women’s Coalition en viktig roll för fredsavtalet.

Inför de officiella fredsförhandlingarna i Genève har flera förberedande möten arrangerats. I december hölls en konferens i Genève där fredssändebudet Brahimi deltog tillsammans med UN Womens chef Phumzile Mlambo-Ngcuka, liksom kvinnorättsaktivister från Syrien. Lena Ag var på plats som åhörare.

– Uppseendeväckande under mötet var att Brahimi lämnade lokalen precis när de syriska kvinnorna skulle tala. Och han gav ingen förklaring! Det skapade förvirring och bestörtning. Hur ser Brahimi egentligen på FN:s åtaganden när det gäller just frågan om kvinnors representation i förhandlingarna?

Utbyten stärker

Att kvinnorättsaktivister från olika länder får träffa varandra och utbyta erfarenheter stärker dem i kampen för kvinnors rättigheter och fred. Kvinna till Kvinna arrangerar därför i februari, tillsammans med WILPF, ett möte mellan syriska och bosniska kvinnorättsaktivister i Bosnien.

– De bosniska aktivisterna kommer framför allt att dela med sig av sina lärdomar efter Daytonavtalet, som satte punkt för kriget i Bosnien-Hercegovina. Historien är full av exempel som visar hur det går när det internationella samfundet forcerar fram fredsavtal tillsammans med krigsherrar utan bredare förankring. Daytonavtalet är ett sådant. Avtalet befäste en maktuppdelning baserad på etnisk identitet. Bosnien-Hercegovina är idag ett etniskt uppdelat land där ingen utveckling eller ekonomiska framsteg sker och där minoriteter diskrimineras. Ideliga politiska låsningar där ledarna vägrar kompromissa eftersom de tror att det skulle äventyra deras maktposition. Vi måste förhindra att Syrien går ett liknande öde till mötes, säger Lena Ag.

Ida Svedlund.

Taggar

Jämställdhet Krig & fred