Nyhet av ADRA Sverige

Kvinnodagen: Alice en riktig hjälte

ADRA uppmärksammar Internationella Kvinnodagen genom att berätta om Alice och hur hon fick ett friskare liv fyllt av hopp. I dag är hon en förebild för andra och hjälper hundratals människor.
Alice Atiemo Tom en riktig hjälte

Alice Atiemo Tom och hennes man var sjuka. När de besökte hälsokliniken blev de uppmuntrade till att göra ett hivtest. Det visade sig vara positivt. De var smittade med hiv.

En kort tid senare dog Alices man. Alice var nu ensam och övergiven med två småbarn. Hon mådde väldigt dåligt, både mentalt och fysiskt. Hon hade ingen man, inget jobb, ingen utbildning. Två barn och ingen som helst trygghet. 

Hade nått slutet


Allt blev ännu värre när Alice upptäckte att hon var gravid i tredje månaden. Hon hade inget hopp för sig själv eller sin lilla familj. Detta var slutet för henne, kände hon. Hon ville göra abort så att barnet inte skulle bli smittat. Hur skulle barnet överleva denna hemska sjukdom som redan tagit hennes käraste?

I den mörkaste tiden i sitt liv mötte Alice Esther, en kvinna som arbetar som hiv- och aidsutbildare för ADRA. Esther gav Alice hoppet tillbaka. Hon förklarade för Alice att hon kunde föda barnet utan att smitta det.

Fick nytt hopp, ny framtid


I början var Alice tveksam, men sakta började hon få hoppet tillbaka. Efter uppmuntran och stöd bestämde hon sig för att föda sitt barn. Barnet föddes och var hivnegativt. Pojken är idag nio år gammal och är fullt frisk och mår bra. ”Jag känner mig stolt när jag ser honom. Jag är så glad för hans skull!” säger Alice med ett stort leende. 

Stor förebild


Efter att ha fått utbildning från ADRA hjälper Alice andra personer som är i liknande situation som hon. Idag är hon en förebild i sitt samhälle och människor kommer till henne så att hon kan uppmuntra dem. Hon arbetar som volontär i hälsokliniken där hon bor i Kenya. Varje månad tar hon hand om 50-100 personer på kliniken. 

”Det här är mitt liv”, säger Alice. ”Jag lever för detta och är en del av det själv. Jag vill utrota stigma och förnekelse. Det gör ont att se människor som dör på grund av det. Det är min plikt att förändra detta. Jag vill inte behålla budskapet för mig själv, utan jag vill ut med det.”

Vill klara sig själva! 


”Vi vill vara självständiga”, fortsätter Alice. ”När ADRA slutar arbeta här en dag kan vi ta hand om oss själva och stå på våra egna ben och samtidigt hjälpa och stötta sängliggande människor, ge dem mat och hjälpa sjuka till sjukhuset.” 

”Innan jag visste om att jag var hivpositiv var jag mycket rädd för sjukdomen”, avslutar hon vårt samtal. ”Jag tänkte om jag har hiv så kommer jag att dö. Det som främst förändrade mig var ADRA:s rådgivning och utbildning. Det har hjälpt mig, och nu hjälper det andra genom mig.”

Annons