nyhet av Svenska FN-förbundet

Kvinnliga rohingyer värst utsatta i världen

Kvinnocenter i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UNFPA.

Dereje Wordofa, ny assisterande generalsekreterare för UNFPA, betonade vikten av hjälp till rohingyerna när han nyligen besökte Sverige. Han lyfte även den positiva utveckling som FN-förbundets projekt Flicka medfört i Etiopien.

I april fick UNFPA, FN:s befolkningsfond, en ny assisterande generalsekreterare. Dereje Wordofa kommer i sin nya roll att bevaka utvecklingen i de 150 länder som UNFPA är verksamt i.

UNFPA är ett av de FN-organ som Svenska FN-förbundet stöttar genom insamling. Genom vårt projekt Flicka arbetar vi för att förhindra barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Afar i norra Etiopien. Dereje Wordofa är själv född i Etiopien och är väl insatt i situationen i landet.

– Att agera lokalt är viktigt. Afar-regionen är ett fattigt och konservativt område med en marginaliserad befolkning. Det är viktigt att verka för positiv utveckling för regionens flickor, vilket i sin tur öppnar för större förändring, säger Dereje Wordofa.

Positiv till Flicka

De insamlade medlen från Svenska FN-förbundet har bidragit till ökad medvetenhet hos lokalbefolkningen i Afar. Och Dereje Wordofa ser positivt på det fortsatta samarbetet med Svenska FN-förbundet.

– Vi är väldigt tacksamma för stödet från Svenska FN-förbundet. Vi värdesätter inte bara ert ekonomiska stöd. Ert politiska stöd i frågan är också viktigt, säger Dereje Wordofa.

Viktigt med stöd till kvinnor på flykt

Sedan i våras stöttar Svenska FN-förbundet även ett UNFPA-projekt i Cox’s Bazar, Bangladesh. Där har UNFPA upprättat ett kvinnocenter i ett flyktingläger för rohingyer.

– Om jag måste välja den katastrof i världen där kvinnor har det som värst skulle det bli flyktinglägren i Bangladesh. De kvinnliga rohingyerna har fått utstå ett enormt trauma med våld och våldtäkter. De kommande monsunregnen gör situationen än värre, säger Dereje Wordofa.

I UNFPA:s kvinnocenter i Cox’s Bazar kan kvinnor och flickor söka både medicinsk vård och psykosocialt stöd. De kan känna sig säkra och komma i kontakt med andra kvinnor i samma situation. Dereje Wordofa understryker dock att väldigt mycket mer behöver göras för att hjälpa rohingyerna.

– Vi kommer behöva stanna i Bangladesh under en lång tid. Lägren är överfulla och sjukdomar sprids lätt. Att sätta politisk press på länderna är viktigt, konstaterar Dereje Wordofa.

Stora delar av världen får det bättre

Trots allt elände i världen ser Dereje Wordofa även ljusglimtar. Etiopien rör sig åt rätt håll, likaså Kina och Indien. Han tar Bolivia som ett annat tydligt exempel. Nyligen besökte han en by några timmar utanför huvudstaden La Paz. Regionen bebos främst av ursprungsbefolkning och när UNFPA först kom till området mötte de motstånd. Men successivt förändrades lokalbefolkningens uppfattning. I dag samarbetar UNFPA nära med skolor och ungdomar för att öka kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa.

Dereje Wordofa på besök i Bolivia. Foto: UNFPA

- Jag var väldigt imponerad över deras engagemang och av det lyckade samarbetet. Det är så utveckling ska drivas, säger Dereje Wordofa.

Taggar

Bistånd & utveckling Flykt & migration Mänskliga rättigheter