av Svenska FN-förbundet

Kvinnlig könsstympning måste stoppas

Skolflickor i norra Etiopien.
Världen

I dag är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. En väldigt viktig dag, skriver Annelie Börjesson, ordförande för Svenska FN-förbundet.

Den har uppmärksammats sedan 2003 och jag vill så gärna tro och hoppas att den gör skillnad. Den gäller ett av de vidrigaste brotten mot mänskliga rättigheter jag kan tänka mig – könsstympning. Omkring 200 miljoner flickor och kvinnor i världen bedöms vara könsstympade. Mellan år 2015 och 2030 beräknas 68 miljoner flickor löpa risk att könsstympas.

Jag ryser och mår dåligt av blotta tanken, och hjärnan vill byta till något trevligare. Men så infinner sig den där känslan, drivet och ilskan – det här måste stoppas! Vi har kunskap, makt och medel att på olika sätt påverka och kan faktiskt hjälpa försvarslösa små flickor.

Omkring 200 miljoner flickor och kvinnor i världen bedöms vara könsstympade

Jag har en liten dotter på åtta år. Många flickor utsätts för könsstympning i denna ålder. Ingen bedövning – man bara sätter sig på dem och håller fast dem. Stympningen utförs många gånger med en glasskärva eller en vass metallbit. Många flickor blir skadade för livet, både fysiskt och psykiskt. En del dör av komplikationerna. Jag läste en artikel häromveckan av kvinnor som utsatts och nu arbetar för att få bort denna flertusenåriga gamla sedvänja. Jag söker på nätet för att hitta den igen och möts av bilder jag inte klarar av att se.

FN-förbundets projekt Flicka är fantastiskt och gör verklig skillnad. Våra ansträngningar har räddat tusentals små tjejer från att utsättas för detta fruktansvärda övergrepp. Flicka-projektet ger hopp och är ett kvitto på att vi kan hjälpa till. Dock finns det många små flickor kvar som är i akut behov av ditt och mitt stöd. Du kan enkelt göra en insats genom att stödja projekt Flicka. Tack!

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Taggar

Hälsa Jämställdhet