nyhet av Kvinna till Kvinna

Kongolesisk organisation fördömer lagförslag mot homosexualitet

En parlamentsledamot i DR Kongo lade nyligen fram ett förslag – inspirerat av Ugandas antigaylagstiftning – om att kriminalisera homosexuella handlingar. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna Lithander
Homosexualitet är en känslig fråga i Kongo och det är många som till och med förnekar att det existerar. Nyligen presenterades ett lagförslag om att kriminalisera homosexualitet i landet, något som Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation CEDEJ-GL starkt motsätter sig.

– Kvinna till Kvinna anser att alla ska ha rätt till sin egen kropp och sexualitet. Om lagförslaget som fråntar hbtq-personer deras rättigheter och kriminaliserar homosexualitet blir antaget, är detta högst beklagligt, säger Ylwa Renström, Kvinna till Kvinnas samordnare för Demokratiska Republiken Kongo.

Ylwa Renström är nyligen hemkommen från en resa till Bukavu i DR Kongo. Hon besökte bland annat Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation CEDEJ-GL, en av få organisationer som vill uttala sig om hbtq-frågor i regionen.

Hotade rättigheter

Bland CEDEJ-GL:s medlemmar finns många hbtq-ungdomar. Organisationen motsätter sig det lagförslag mot homosexualitet som nyligen lades fram av parlamentsledamoten Steve Mbikayi.

– Hbtq-personer måste ha möjlighet att åtnjuta samma rättigheter som andra människor i DR Kongo. Att rösta igenom en lag som kriminaliserar homosexualitet i landet skulle vara att frånta en del av befolkningen sina legitima rättigheter, säger en representant för organisationen, och fortsätter:

– Vi ser att unga hbtq-personer har svårt att bli accepterade i de lokala samhällena i DR Kongo och CEDEJ-GL:s roll är att medvetandegöra människor så att de erkänner hbtq-personers rättigheter.

Uppmanar omvärlden att involvera sig

CEDEJ-GL anser att förslaget om att kriminalisera homosexualitet får speciell betydelse just nu därför att regeringen tror att detta kan gynna dem och göra dem populära bland väljarna, där majoriteten är kristna.

– Det civila samhället och internationella samfundet måste involvera sig i frågan och påminna myndigheterna i Kinshasa om att en sådan lagstiftning strider mot konventioner om mänskliga rättigheter som DR Kongo redan har antagit, säger representanten för CEDEJ-GL.

Emelie Eriksson
Kvinna till Kvinna

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter