nyhet av Svenska FN-förbundet

Konflikter orsakar stort antal minoffer

För andra året ökar antalet minoffer på grund av konflikterna i Afghanistan, Libyen, Ukraina och Jemen, visar Landmine Monitor 2017 som också uppmärksammar Svenska FN-förbundets projekt Minor.

Internationella koalitionen för ett förbud mot personminor, ICBL, står bakom den årliga rapporten Landmine Monitor som har publicerats sedan 1998. Rapporten ger en övergripande bild av den globala minsituationen och innehåller statistik över användning, produktion och lagerhållning av minor i länder över hela världen. Den innehåller också uppgifter om minröjning, dödsfall och stöd till minoffer. Svenska FN-förbundet är den mest aktiva svenska organisationen i ICBL.

2017 års rapport lanseras den 14 december. Den visar att antalet offer för personminor har ökat för andra året i rad i de väpnade konflikterna i Afghanistan, Libyen, Ukraina och Jemen.

Minst 2 089 personer dödades av minor eller andra explosiva lämningar under 2016, enligt Landmine Report.

– Det visar att fler länder måste ansluta sig till Ottawa-konventionen mot personminor och att stödet till minoffer måste öka, säger Loren Persi som är en av redaktörerna för Landmine Report 2017.

Minst 2 089 personer dödades av minor eller andra explosiva lämningar under 2016, enligt Landmine Report. Dessutom skadades omkring 6 500. Det är de högsta siffrorna sedan 1999. Nästan fyra av fem som drabbades av minor (78 procent) var civila. Antalet drabbade barn var rekordstort under 2016.

Det globala stödet till minhantering, som omfattar bland annat minröjning och stöd till minoffer, ökade under 2016 med 21,7 procent, från 394 miljoner dollar till 479,5 miljoner dollar. Sverige ökade sitt minrelaterade bistånd från 6,1 till 6,5 miljoner dollar.

– Det är positivt att Sverige ökar sitt bistånd men nivån är fortfarande mindre än hälften av de 14,1 miljoner dollar som avsattes 2012, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

I rapporten omnämns Svenska FN-förbundet som en av fyra institutioner som vid sidan av stater bidrar finansiellt till arbetet mot minor.

– Det är bra att även frivilligorganisationers bidrag uppmärksammas i Landmine Monitor. Behovet av stöd till minhantering är fortfarande stort, inte minst i det konfliktdrabbade Demokratiska republiken Kongo dit Svenska FN-förbundets minstöd går, säger Aleksander Gabelic.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets julkampanj ”Under ytan” som samlar pengar till FN:s minröjningsorganisation Unmas. Gå in på vår kampanjsida!

Landmine Monitor 2017 redogör för kalenderåret 2016. Uppgifter fram till november 2017 har tagits med när det varit möjligt. Hela rapporten och ett pressmeddelande finns på ICBL:s webbplats.

Svenska FN-förbundet är medlem i Internationella koalitionen för ett förbud mot personminor. FN-förbundet var också med och drev fram det internationella förbudet mot personminor, Ottawa-konventionen från 1997. Den 4 december uppmärksammades 20-årsdagen av Ottawa-konventionen världen över.

Taggar

Krig & fred