Volontär & Aktivism av Diakonia

Klimatet – nu ska ord bli verklighet

Aktivister från hela världen samlades och uppmanade politikerna att agera vid klimatmötet tidigare i vintras. Nu kan du och jag göra det samma för att reglerna ska bli till verklighet.

Krafttag krävs för att vända klimatutvecklingen och hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. För att politikerna ska våga ta sådana krafttag, och fatta de modiga beslut som klimatfrågan kräver, måste vi alla trycka på och visa hur viktigt det är. 

Nu är det krafttag som gäller

Bilderna av ett kaotiskt klimat kan ibland se skrämmande ut. Det är lätt att känna sig uppgiven eller inte veta vad man kan göra. Men kom ihåg att en majoritet av både politikerna och många stora företag vet och förstår att det krävs krafttag för att vända utvecklingen. I slutet av 2018 samlades världens länder för att komma överens om de regler som ska göra att vi tillsammans kan klara målen i klimatavtalet – det vill säga att ökningen av jordens medeltemperatur ska hållas så långt under 2 grader som möjligt. Och de lyckades med det – nu finns det regler på plats.

Men regler är en sak, och verkligheten är en annan. Satsningar på ett bättre klimat tävlar med många andra prioriteringar om uppmärksamheten. Reglerna är varken särskilt skarpa eller bindande. Och det är där som alla vi vanliga människor kommer in i bilden. För att målet om att hålla temperaturökningen under 2 grader ska kunna nås behövs snabba och stora satsningar för att hejda utsläppen av koldioxid, styra om investeringar till hållbara aktiviteter och anpassa samhällen till de förändringar i klimatet som ändå sker. Och för att politikerna ska våga fatta de besluten behöver vi alla höja våra röster! De måste känna att det finns en vilja – till och med ett krav – från befolkningen på att fatta modiga beslut. Det kan vara tufft på kort sikt, men är det som krävs på lång sikt.

Vad kan du göra?

Nu finns ett självklart och viktigt uppdrag för just dig, att vara en av dessa kravställare. Hitta ditt sätt att göra det. Sök upp en lokal klimatgrupp, förening eller politiskt parti som du känner igen dig i, och engagera dig! Du kan bli aktivist och SMS-aktivist hos Diakonia eller stötta vårt arbete för klimaträttvisa med att ge en gåva. Kanske vill du demonstrera för klimatet eller var klimatsmart i vardagen och berätta om det. Utveckla lösningar och förslag, och prata med andra för att få dem också engagerade. Tillsammans blir vi den starka röst som krävs för att sätta fart på politiken.

Det finns många sätt att hjälpa politikerna att fatta smarta beslut. Vilket passar dig?

Läs mer

Taggar

Klimat & miljö