av Amnesty International

Kina: 30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg

Himmelska fridens torg, Beijing 1989- © Jeff Widener/AP/REX/Shutterstock
Världen

Den 4 juni är det 30 år sedan den kinesiska regimen brutalt krossade de demokratiska protesterna på Himmelska fridens torg i Peking. Protesterna började med att några universitetsstudenter krävde ett slut på korruptionen och förde fram krav på politiska och ekonomiska reformer. Deras krav fick ett brett stöd från allmänheten och fredliga demonstrationer ägde rum i Peking och runt om i landet.

Men de kinesiska ledarna såg inte med blida ögon på detta utan beordrade in tungt beväpnade soldater och hundratals pansarfordon som på natten mot den 4 juni gick in i Peking för att “rensa upp” på torget. Vid tillslaget dödades hundratals obeväpnade civila, däribland barn och äldre. Den exakta siffran är okänd. Tusentals fängslades. Dagen efter, den 5 juni, tog trupperna full kontroll över Peking och omedelbart efter tillslaget började myndigheterna sin jakt på de som deltagit i demonstrationerna. Ett stort antal personer greps, torterades eller fängslades efter bristfälliga rättegångar. Den siste kände person som frihetsberövades för aktiviteter direkt relaterade till händelserna den i juni 1989 var Miao Deshun som frigavs från fängelset i oktober 2016.

1989 återvände akademikern Liu Xiaobo för att ge sitt stöd till studenternas demonstration på Himmelska fridens torg. 
Han dog 2017, fängslad för sin aktivism. 2019 hyllas minnet av Nobels fredspristagare genom att människor ställer upp tomma stolar.

Under åren som gått har varje försök att minnas och uppmärksamma händelserna på Himmelska fridens torg förbjudits och censurerats och de som ändå vågar göra det grips och fängslas. 

En som drabbats av detta är aktivisten Chen Bing. Han dömdes den 4 april 2019 till till tre och ett halvt års fängelse, för att ha "muckat gräl och provocerat oro", och för att ha producerat och marknadsfört sin egen baijiu – en spritdryck - för att minnas massakern på Himmelska fridens torg 1989. 

Den 20 maj 2019 beordrade polisen den 82-årige Ding Zilin, vars 17-årige son Jiang Jielian dödades vid massakern, att lämna sitt hem i Peking och resa till sin hemstad mer än 110 mil bort. Ding Zilin är en av grundarna till organisationen Tiananmen-mödrarna som består av familjer som försöker få till en utredning av blodbadet den 4 juni.

Även andra medlemmar i gruppen har satts under polisövervakning under de senaste veckorna. Tiden är nu på väg att rinna ut för många av de i dag gamla föräldrar som vill få veta sanningen och få rättvisa för sina dödade barn.

Amnesty International har under åren sedan 1989 framfört sina krav till den kinesiska regeringen, och vi upprepar dem idag igen, 30 år efter att stridsvagnarna rullade in på Himmelska fridens torg: 

  • Att offentligt erkänna de brott mot de mänskliga rättigheterna som begicks vid Himmelska fridens torg 1989
  • Att inleda en öppen och oberoende utredning av vad som hände och ställa de ansvariga för dessa brott inför rätta
  • Att kompensera offren och deras familjer
  • Att upphöra med trakasserier och åtal mot dem som vill uppmärksamma och minnas händelserna 1989 och respektera rätten till yttrandefrihet och mötesfrihet.
1989 demonstrerade man för demokratisk reform. I dag är Himmelska fridens torg en turistattraktion.

Idag minns vi de som dödades på Himmelska fridens torg av den kinesiska regimen. Imorgon hedrar vi deras minna genom att fortsätta kämpa för deras upprättelse.

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter