nyhet av Amnesty International

Japan: Åklagarens överklagan är psykologisk tortyr

Hakamada Iwao har levt i en dödscell i 46 år.
Beslutet av de japanska åklagarna att överklaga beslutet att bevilja Hakamada Iwao en ny rättegång kommer bara att bidra ytterligare till den psykologiska tortyr han redan utsatts för i decennier, säger Amnesty International.

78-årige Hakamada Iwao har suttit i dödscell sedan 1968 fram till att en domstol förra torsdagen beslutade att Hakamada ska få en ny rättegång och släppte honom villkorligt fri.

- I 46 år har Hakamada Iwao levt under ett konstant hot att bli avrättad, han har inte vetat från den ena dagen till den andra om han kommer att dö. Denna överklagan kommer bara att förlänga hans lidande, säger Roseann Rife, chef för Amnesty Internationals Östasienavdelning.

Åklagarens överklagan lämnades in på måndagen. Det kan ta upp till två år att besluta i ärendet.

- Detta drag av åklagarna kan sätta stopp för den rättegång Hakamada tveklöst har rätt till. De verkar försöka fördröja rättegången trots att de vet att tiden håller på att rinna ut för Hakamada, säger Roseann Rife. 

Amnesty uppmärksammade Hakamada Iawos frigivning förra torsdagen och uppmanade åklagarna att inte överklaga beslutet om en ny rättegång.

Taggar

Mänskliga rättigheter