nyhet av PMU

Jämställdhetsministern på plats på PMU:s seminarium

På seminariet deltog jämställdhetsminster Åsa Regnér, Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna, Hans Linde ordförande för RFSU och Fredrika Uggla, jämställdhetsrådgivare på PMU. Maria Bard som arbetar med påverkansfrågor på PMU var moderator.

Sexuellt våld och religionens roll inom bistånd låg högt på agendan när PMU under tisdagen i Almedalen både deltog och arrangerade seminarier. På biografen Roxy visades filmen The man who mends women om dr Mukweges arbete mot sexuellt våld i Kongo där bland annat jämställdhetsminister Åsa Regnér deltog.

Politikerveckan i Almedalen har i år slagit rekord med över 4000 arrangemang där politiker och intresseorganisationer möts i olika sammanhang för att driva och debattera frågor. PMU var på plats för att lyfta framför allt två frågor. Religionens roll inom bistånd och kvinnans utsatthet för våld där arbetet med Panzisjukhuset i Kongo belystes.

Det var många som trotsade regnet och kom på frukostbio med efterföljande panelsamtal där förutom jämställdhetsminster Åsa Regnér även Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna, Hans Linde ordförande för RFSU och Fredrika Uggla, jämställdhetsrådgivare på PMU deltog. Maria Bard som arbetar med påverkansfrågor på PMU var moderator.

­– Vi vill driva den här typen av frågor, men behöver också hitta fler strategier för att komma åt problemet med sexuellt våld både utomlands och här hemma, sa Åsa Regnér.

Paneldeltagarna var tagna av filmen och var rörande överens om att samarbeten är viktiga lokalt där Fredrika Uggla från PMU lyfte ett av de goda exemplen man ser i filmen på hur kvinnor får hjälp.

– Sexuellt våld i krig handlar om makt och förtryck men på Panzi får kvinnor inte bara hjälp med att läka utan också att hitta sin självkänsla och få nycklar till att försörja sig själva, berättade hon.

En av besökarna sa innan hon lämnade biografen att det var omöjligt att inte bli berörd av de starka sekvenserna i filmen.

Panzisjukuset bygger sitt fundament på kristna värderingar och många av PMU:s partner i fält är kyrkor vilket var temat för ett annat seminarium PMU var med och arrangerade: ”Religiös värld, sekulärt bistånd – hur går det ihop?”

Taggar

Jämställdhet Bistånd & utveckling