Världen av Amnesty International

Nytt hopp för ansvarsutkrävande när FN publicerar lista över bosättarföretag

Turistbroschyrer för turistattraktioner i OPT. (c)Amnesty International

FN har publicerat en databas som listar mer än 100 företag som bedriver verksamhet i illegala israeliska bosättningsområden. Det är ett viktigt steg för ansvarsutkrävande i de ockuperade palestinska områdena (OPT).

Den 12 februari 2020 släppte FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en rapport om företag med specifika länkar till israeliska bosättningar på Västbanken. Rapporten listar de nätbaserade turistföretagen Airbnb, TripAdvisor, Expedia och Booking.com. Det är företag som, enligt Amnesty Internationals utredningar, driver turism till de illegala bosättningarna och bidrar till deras existens och expansion.

— Att bosätta civila i ockuperade områden strider mot internationell humanitär rätt och utgör ett krigsbrott. Att namnge de företag som tjänar på denna illegala situation skickar ett tydligt meddelande från det internationella samfundet att bosättningarna aldrig ska normaliseras. Dessa företag tjänar på och bidrar till systematiska kränkningar mot palestinier. Vi uppmanar företagen att ta sitt internationella ansvar och sluta göra affärer i bosättningarna, säger Saleh Higazi, Amnesty Internationals biträdande chef för Mellanöstern.

Den israeliska bosättningen Kfar Adumim. (c) Amnesty International

Amnesty uppmanar både OHCHR och FN:s råd för mänskliga rättigheter att samarbeta med andra intressenter för att se till att listan på företag ständigt uppdateras och finansieras med tydliga tidsramar för rapportering. På så sätt kan det möjliggöra fortsatt granskning av företag som kan länkas till kränkningar av mänskliga rättigheter i OPT.

När en ockupationsmakt bygger bosättningar på ockuperat område och tillåter dess civila att bo där begår den krigsförbrytelser enligt internationell rätt. Bosättningarna i OPT är byggda på illegalt ockuperad mark och har orsakat en rad grova och systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter mot palestinier. 

Förra året avslöjade Amnestys granskning hur Airbnb, TripAdvisor, Expedia och Booking.com driver utbyggnaden av bosättningar och uppmanade dem därför att ta bort alla listade boenden i de illegala bosättningarna i OPT. 

—De här företagen marknadsför turistattraktioner som är kopplade till krigsbrott. Att OHCHR tar det välkomna steget att publicera listan på företag måste öka pressen på bokningsföretagen att sluta lista attraktioner på stulen mark. Publiceringen av listan är en påminnelse om att bosättningarna är illegala och aldrig ska normaliseras. De listade företagen har ingen ursäkt - att fortsätta deras inblandning i israeliska bosättningar är att medvetet bryta mot sina internationella skyldigheter, säger Saleh Higazi.

Enligt FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter är företag skyldiga att “undvika att orsaka eller bidra till negativ påverkan på mänskliga rättigheter i deras verksamhet och att hantera sådan påverkan när den inträffar.”

Taggar

Global ekonomi Krig & fred