Nyhet av Amnesty International

Iran: Ny fruktansvärd dom mot människorättsadvokat

En revolutionsdomstol i Teheran dömde den 1 juni människorättsadvokaten Amirsalar Davoudi till 30 års fängelse och 111 spöslag för hans arbete för mänskliga rättigheter. Han greps i november 2018 och har sedan dess suttit häktad med mycket begränsad tillgång till sin familj och advokat.

Amirsalar Davoudi. Foto: privat

Amirsalar Davoudi, som är känd för att ha representerat människorättsaktivister och andra personer som gripits för deras sociala och politiska aktiviteter, har bland annat publicerat information om människorättsbrott på mobilappen Telegram. Han har också gett intervjuer till media om människorättssituationen i Iran. På grund av detta anklagades han för att ha ”förolämpat tjänstemän”, “spridit propaganda mot systemet” och "bildat en grupp med syftet att störa den nationella säkerheten".

Enligt den iranska strafflagen måste Amirsalar Davoudi avtjäna minst 15 år av fängelsestraffet.

Amirsalar Davoudi är inte ensam om att dömas till ett långt fängelsestraff och spöstraff. Den 11 mars dömdes advokaten Nasrin Soutoudeh till 33 års fängelse och 148 piskrapp, för att ha ”konspirerat mot regimen” och ”förolämpat” Irans högste andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei. En annan advokat, Mohammad Najafi, har dömts till totalt 17 års fängelse och 74 piskrapp. 

Andra advokater som antingen har gripits eller varit föremål för åtal sedan januari 2018 är Arash Keykhosravi, Ghassem Sholeh-Sa'di, Farokh Forouzan, Mostafa Daneshjoo, Mostafa Tork Hamadani, Payam Derafshan och Zeynab Taheri som varit den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalalis advokat.

Annons