nyhet av Kvinna till Kvinna

Irakiska aktivister lyfter kvinnors villkor i Genève

Kvinna till Kvinna på möte med vår samarbetsorganisation Baghdad Women's Association, en av de organisationer som snart ska resa till Genève för att ge sin syn på Iraks arbete för kvinnors rättigheter. Foto: Mohammed Abed Ali
Vi nås ständigt av rapporter om ökat våld i Irak, med bombningar och dödliga attacker riktade mot civila. Men mitt i allt våld finns också människor som kämpar för fred och mänskliga rättigheter.

I år reser irakiska kvinnoaktivister för första gången till Genève, för att ge sin syn på regeringens arbete med att uppfylla FN:s kvinnokonvention.

Förra året dödades 8 900 människor i våldsattacker i Irak och 2014 började ännu dystrare, med fler än 1 000 döda enbart i januari. Dessutom har tusentals familjer tvångsfördrivits från sina hem.

– Situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Irak har fortsatt att försämras. Våld mot kvinnor och flickor har ökat och deras rörelsefrihet är starkt begränsad. Trots att Irak har skrivit under internationella konventioner som ska skydda kvinnors och flickors rättigheter, erbjuder den irakiska staten nästan inget skydd för kvinnor som utsätts för våld och andra brott mot mänskliga rättigheter, säger Emelia Frennmark, fältrepresentant för Kvinna till Kvinna i Irak.

Kvinnoaktivister utmanar

Enligt Emelia Frennmark är Irak – politiskt sett – ett delat land. Regeringen blir alltmer auktoritär och korrupt, och religiös extremism har blivit normen – både bland politiska partier och väpnade grupper.

– Men kvinnorättsförsvarare som Kvinna till Kvinna stödjer utmanar dagligen säkerhetshot och traditionella normer i sitt arbete. Till exempel ska fyra av våra samarbetsorganisationer – Warvin, Baghdad Women Association, Organisation of Women’s Freedom in Iraq och Women Leadership Institute – resa till Genève nu i februari för att vara med vid granskningen av hur den irakiska regeringen lever upp till FN:s kvinnokonvention, CEDAW. Det är första gången någonsin som irakiska kvinnoorganisationer är med i Genève och gör sina åsikter hörda genom att lägga fram en skuggrapport, säger Emelia Frennmark.

Behöver stöd

Om några månader går Irak till val. Enligt Emelia Frennmark behöver irakiska aktivister aktivt stöd från det internationella samfundet i sitt arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och deltagande för alla grupper i samhället.

– Det återstår att se om det irakiska folket kommer att få det ansvarsfulla politiska ledarskap som det förtjänar, säger hon.

När det gäller ditt eget arbete, är det något särskilt du vill lyfta fram av det som händer i vår?

– Jag ser verkligen fram emot att snart ha vår nya programhandläggare på plats i Bagdad. Med hennes hjälp kommer vi att kunna utöka vårt arbete i södra och centrala Irak. Dessutom ska fyra av våra samarbetsorganisationer åka till Sverige för att lära sig om hur Sverige arbetar för att skydda kvinnor som utsätts för våld och om svenska kvinnoorganisationers strategier. De kommer även att besöka kvinnojourer. Jag tror att det kommer att bli mycket givande. Kvinnorättsaktivister världen över kan lära så mycket att lära av varandra, och de irakiska aktivisterna behöver allt stöd de kan få!

Malin Ekerstedt

 

Taggar

Jämställdhet Krig & fred Mänskliga rättigheter