Nyhet av Amnesty International

Irak: Fruktansvärda dödsfall orsakas av myndigheternas nya tårgasgranater

Demonstrationer i Bagdad. Foto: iraq.liveuamap.com

De irakiska myndigheterna måste omedelbart se till att kravallpolis och andra säkerhetsstyrkor i Bagdad genast slutar använda två nya typer av tårgasgranater, som används för att döda istället för att skingra protestanter.

Amnesty International kan konstatera att de nya tårgasgranaterna orsakat minst fem demonstranters död på lika många dagar.

Amnesty har genomfört intervjuer över telefon och e-post med ett flertal ögonvittnen. Vi har också granskat medicinska journaler och pratat med vårdpersonal i Bagdad och med en oberoende rättspatolog om de fruktansvärda skador som de här granaterna har orsakat sedan den 25 oktober.

Amnesty digitala experter - Digital Verification Corps - har analyserat bevismaterial och geolokaliserat filmmaterial från närheten av Tahrirtorget i Bagdad och de har dokumenterat både dödsfall och fruktansvärda skador orsakade av granaterna. Gruppens militära expert kunde konstatera att de typer av tårgasgranater som använts kommer från Bulgarien och Serbien och är byggda som militära granater. De är upp till tio gånger tyngre än standardvarianter av tårgasgranater och orsakar fruktansvärda skador och dödsfall när de avfyras direkt mot demonstranter. 

—Alla bevis pekar på att irakiska säkerhetsstyrkor använder granater för militärt bruk mot demonstranter i Bagdad. Det verkar som att de siktar mot huvudet eller kroppen på nära håll. Det har fått förödande konsekvenser. I flera fall har det gått hål på offrens skallar. Det har gett fasansfulla skador och dödat människor, eftersom granaterna har bäddats in i deras huvuden, säger Lynn Maalouf, chef för Amnesty Internationals researchteam för Mellanöstern. 

—Avsaknaden av ansvarsutkrävande för utomrättsliga avrättningar och skador indikerar att säkerhetsstyrkorna - som legat bakom det stora flertalet skador och dödanden den senaste månaden - kan agera med straffrihet. Myndigheterna måste få hejd på de polisiära styrkorna, och säkerställa snabba, oberoende och effektiva utredningar. De ansvariga måste ställas inför rätta. 

Alla bevis pekar på att irakiska säkerhetsstyrkor använder granater för militärt bruk mot demonstranter i Bagdad. Det verkar som att de siktar mot huvudet eller kroppen på nära håll.

Ögonvittnen berättar

Amnesty International har intervjuat nio ögonvittnen - bland annat demonstranter och frivillig medicinsk personal - som beskriver hur polisen har använt tårgasgranaterna nära Tahrirtorget i Bagdad mellan den 25 och 29 oktober. 

Vittnena beskrev hur kravallpolisen tidigare i oktober använde tårgaspatroner som kastades för hand, men att de runt den 25 oktober gick över till att avfyra tårgasgranater. Därefter har dödsfallen och skadorna stigit kraftigt. Flera vittnen beskrev hur upp till 10 granater - som demonstranterna kallar för “rökare” - åt gången avfyras in i folksamlingar. Enligt vittnena luktar de annorlunda än någon annan tårgas de tidigare har varit i kontakt med. 

En kvinnlig demonstrant berättade för Amnesty International att “en [rökare] landade precis intill mig och jag kunde knappt andas. Det var som att mitt bröst gått sönder. Den medicinska personalen gav mig en inhalator. Jag tror att jag kunde ha dött. Jag har råkat ut för tårgas tidigare och det har inte känts så här.” 

En manlig demonstrant berättade:

—Sedan den 25 oktober har kravallpoliserna oupphörligt avfyrat tårgas och “rökare” rakt in i folkmassan, oavsett om de provocerats eller inte. Det sker utan uppehåll och helt slumpmässigt. De använder dem inte för att bryta upp folkmassan, de använder dem för att döda. Alla dödsfallen i Bagdad orsakas av de här granaterna som går in i demonstranternas kroppar. De tänker inte på att det finns familjer och barn i folkmassorna. 

Ytterligare en manlig demonstrant sa att hans vän dog efter att ha träffats i huvudet av en granat den 28 oktober, och att han personligen sett ytterligare ett dödsfall och en skada som orsakats av säkerhetsstyrkornas användning av tårgasgranaterna den 26 oktober.

En annan manlig demonstrant berättade att han sett hur en man som fått en granat i huvudet omedelbart föll till marken, och att det kom rök ur hans huvud.

Den frivilliga medicinska personalen beskrev hur granaterna avfyrades rakt in i grupper av fredliga demonstranter, och att det fick människor, inklusive barn, att svimma eller kvävas. En av dem sa:

— De skjuter dem rakt in i folkmassorna. Inte i luften. Rakt mot människor. Det är brutalt. 

Videobevis av fruktansvärda skador

Amnesty International har upptäckt, verifierat och kunnat geolokalisera flera filmer som publicerats online. De har filmats mellan den 25 och 29 oktober nära Tahrirtorget, ett centralt torg i Bagdad och en central plats för protesterna. 

De här filmerna visade fem män som fått svåra skador i huvudet, synbart orsakade av granaterna. I en av filmerna, filmad den 25 oktober på den nordöstra sidan av Jimhouriya-bron, syns en manlig demonstrant. Han är medvetslös eller död, och har ett synligt sår i bakhuvudet. Ur såret kommer rök eller gas. Samma sak kan ses i en annan film, filmad samma dag på samma plats. På den här filmen syns en annan manlig demonstrant med en liknande skada på huvudets högra sida. I ytterligare en film, filmad antingen 25 eller 26 oktober, syns en grupp demonstranter som går över Jimhouriya-bron i riktning mot den Gröna zonen. Plötsligt faller en manlig demonstrant mot marken och håller händerna kring huvudet. Det kommer rök eller gas ur såret. 

Amnesty har också tagit emot datortomografibilder från vårdpersonal i Bagdad. Bilderna, som verifierats av organisationen, bekräftar dödsfall som orsakats av svåra huvudskador. De fasansfulla skadorna som syns på alla de här bilderna har orsakats av hela granater som sitter inkapslade i offrens skallar. 

Granater för militärt bruk används mot demonstranter

Det är två typer av granater som orsakar de här skadorna: serbiska 40 mm M99, som tillverkas av Balkan Novotech, och 40 mm LV CS-granater, sannolikt tillverkade av det bulgariska företaget Arsenal. Till skillnad mot de flesta tårgasgranater eller -patroner som används av poliser runt om i världen har de här två typerna skapats med utgångspunkt i offensiva militära granater som tagits fram för strid. Amnestys utredning visar att granaternas vikt och utformning innebär att de utgör en ännu större risk för demonstranterna. 

En av granaterna som avfyrats mot demonstranterna. Foto: Image gathered by Iraqi Network for Social Media

En typisk polisiär tårgaspatron om 37 mm väger mellan 25 och 50 gram. Den består av flera mindre delar som sprids ut över ett område. Till skillnad mot de serbiska och bulgariska granaterna, om 40 mm, som består en av enda laddning och är mellan fem och tio gånger tyngre med en vikt på 220 till 250 gram. 

—Eftersom både polisiära och militära granater avfyras med en liknande utgångshastighet färdas de genom luften i samma fart. Det innebär att granaterna som väger 10 gånger så mycket ger 10 gånger högre kraft när de träffar en demonstrant. Det är därför de orsakar så fruktansvärda skador, säger Brian Castner, Senior Crisis Adviser on Arms and Military Operations på Amnesty International.

Själva utformningen av granaterna som använts är gjord för att maximera fruktansvärda skador eller dödsfall. Den irakiska polismakten måste omedelbart sluta använda dem.

Aldrig tidigare förekommit 

Alla så kallade mindre dödliga vapen (less-lethal weapons) kan döda när de används på fel sätt. Och tårgas bör aldrig avfyras rakt mot människor. Men alla de experter som intervjuats av Amnesty  – inklusive militära och polisiära experter, läkare och rättspatologer - är överens om att att både antalet dödsfall och de horribla skador som uppstått av att de här 40 mm-granaterna avfyrats på nära håll är något som inte tidigare förekommit. 

En rättspatolog bekräftade för Amnesty att hen “aldrig sett så allvarliga skador som orsakats på det här sättet tidigare.” Patologen noterade också att “den allvarliga skadan och ingångsvinkeln” ger en kraftig indikation om att granaterna avfyrades rakt mot offren, snarare än att de rikoschetterat från marken. 

En vårdpersonal på ett sjukhus i närheten av Tahrir-torget pratade med Amnesty under förutsättning att hen fick vara anonym, och sade att det var till det sjukhuset som majoriteten av offren med huvudskador togs. Hen berättade att sjukhuset hade tagit emot “sex till sju huvudskador per dag sedan i fredags [25 oktober]. Av de hade fem stycken metallprojektiler eller patroner inkapslade i skallen.” Sjukvårdaren säger att de aldrig tidigare sett sådana skador så ofta som nu

—Alla mindre dödliga vapen som skapats för kontroll av folkmassor kan vara dödliga om de används på fel sätt. Men det vi dokumenterat med de här granaterna i Bagdad går bortom all felanvändning av ett “säkrare” vapen. Själva utformningen av granaterna som använts är gjord för att maximera fruktansvärda skador eller dödsfall. Den irakiska polismakten måste omedelbart sluta använda dem. En oberoende och opartisk utredning måste göras, både av de här dödsfallen och av andra dödsfall och skador under demonstrationerna, säger Lynn Maalouf.

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter