nyhet av PeaceWorks

Intervju med Victoria Särnhult som tilldelades Zontastipendiet!

Victoria Särnhult reser till Honduras för att arbeta på organisationen Centro de Estudios de la Mujer som jobbar med kvinnors rättigheter och inkludering i samhället.
PeaceWorks och Zontaklubb II instiftade i höstas ett stipendium där en volontär får 10.000 kr i bidrag för att åka till valfritt land och arbeta med kvinnofrågor. Stipendiet tilldelades Victoria Särnhult som i februari reser till Honduras för att arbeta på organisationen Centro de Estudios de la Mujer som jobbar med kvinnors rättigheter och inkludering i samhället.

Victorias arbetsuppgifter kommer bland annat bestå av att anordna workshops och aktiviteter kring temat jämställdhet, för att minska de sjukdomar och sociala problem som kvinnornas utsatthet och exkludering lett till, samt öka kvinnornas politiska påverkan i landet. Inför hennes avresa satte vi oss ner för att diskutera hennes förväntningar inför volontärutbytet.

Hej blivande volontär! Vem är du?

- Jag heter Victoria och är 26 år. Just nu skriver jag min C-uppsats i Latinamerikastudier, men har tidigare studerat socialantropologi och idéhistoria. I början på februari åker jag till Honduras i fyra månader för att volontärarbeta på en kvinnoorganisation tack vare stipendiet som jag fått genom Zontaklubb II och PeaceWorks!

Har du varit i Honduras tidigare någon gång?

- Nej, volontärutbytet i Honduras blir min första vistelse i Centralamerika, men jag har tidigare rest runt i Sydamerika och spenderat mycket tid i Colombia. Jag åkte till exempel dit med min före detta pojkvän för att hälsa på hans familj, och fick då möjligheten att besöka ett Colombianskt bröllop. Det var häftigt! Jag valde att åka till Honduras delvis på grund av att de talar spanska där, men också för att det blivit lite av ett bortglömt land vars konflikter och problem vi sällan får höra om på nyheterna. Jag vill se och uppleva hur situationen i Honduras är med egna ögon.

Varför vill du volontärarbeta med just kvinnors rättigheter?

- Jag intresserar mig mycket för kvinnors situation i Latinamerika. Och ju mer en kommer in i ämnet, desto mer viktigt och spännande blir det. Dom är så starka och modiga också! Att arbeta för dessa frågor i Latinamerika är en helt annan grej än att arbeta med kvinnofrågor här i Sverige. Det är så många människorättskämpar och journalister i till exempel Honduras som råkar illa ut när de vågar säga emot. Där demonstrerar man med livet som pris, och jag tycker att det ska bli väldigt häftigt att få träffa dessa modiga människor.

Vad ser du mest fram emot med din volontärvistelse?

- Jag ser fram emot mycket! Att lära känna människor, förbättra min spanska, kunna lära mig mycket om Honduras och dem som lever där, lära mig hur en jobbar för kvinnors rättigheter i en annan kontext än Sverige – och så ser jag såklart fram emot att kunna ge någonting tillbaka till dem och hjälpa till.

Vad tror du att du kommer sakna mest under din tid i Honduras?

- Jag kommer nog sakna min familj, mina vänner, det kollektiv som jag bor i, svenskt knäckebröd, godis och att kunna dricka kranvatten!

Finns det något som du är nervös över inför din resa?

- Det måste nog vara säkerheten och att känna mig otrygg, eftersom Honduras är mer osäkert än Sverige. Men jag är även säker på att folk kommer hjälpa mig och tipsa om vart en kan gå, så jag kommer nog inte bli lämnad ensam på farliga gator.

Vad tar du alltid med dig när du reser?

 - En kamera! Jag tycker om att fota, och jag hoppas kunna fota och filma bitar ur mitt liv i Honduras för att lägga upp på min blogg bland annat.

 

I framtiden vill Victoria arbeta med just mänskliga rättigheter och kvinnofrågor, och att åka till Honduras som volontär tror hon är ett bra sätt att få uppleva hur det funkar i praktiken och lära sig hur en jobbar för kvinnors rättigheter i Latinamerika.

PeaceWorks önskar Victoria en trevlig resa och hoppas att hon kommer få en helt fantastisk tid som volontär i Honduras!

Taggar

Volontär & utbyten