Världen av Läkare Utan Gränser

Indonesien: fler drabbade är i behov av hjälp

EN av Läkare Utan Gränsers medarbetare pratar med en boende i Panimbang-distriktet som drabbats hårt av tsunamin. Foto: Dirna Mayasari.

Drygt en vecka efter att en tsunami drog in över kusten vid Sundasundet i Indonesien fortsätter våra medarbetare att ge vård till människor i det drabbade området. 

Den 28 december hade teamen tagit hand om 191 patienter, däribland personer med trauman, kroniska sjukdomar, nyfödda barn samt även bistått vid förlossningar.

En del av patienterna befann sig på vårdcentraler i de hårt drabbade områdena Labuan och Carita medan flertalet togs om hand av vår mobila klinik i något av de provisoriska läger som upprättats i tsunamins spår. 

Därutöver har vi inlett ett projekt med psykologisk första-hjälpen, något som vi kommer att vidareutveckla den närmaste tiden.

Utöver den medicinska hjälpen håller vi i samarbete med myndigheterna på att förbättra tillgången till rent vatten, toaletter och disitrubutionen av mat och filtar i de provisoriska lägren.

Hjälpen har inte nått alla

För närvarande undersöker vi möjligheterna att utöka våra insatser till att även omfatta Panimbang-distriktet.

– Det här området hör till de allra värst drabbade och är också väldigt svårt att nå. Många människor i behov av hjälp har ännu inte fått vare sig sjukvård eller annat stöd, säger läkaren Nyi Wynn Soe som jobbar för Läkare Utan Gränser i Indonesien.

Taggar

Hälsa Katastrofer