av Amnesty International

Indien avkriminaliserar homosexualitet

nyhet

Grattis, Indien! Torsdagen den 6 september 2018 avskaffade Indiens högsta domstol en lag - sektion 377 - som innebar att sex mellan personer med samma kön kunde leda till livstids fängelse.

Fall och domar som varit kopplade till lagen har varit sällsynta i nutid. Lagen instiftades under det brittiska koloniala styret 1860 och i januari i år meddelade den högsta domstolen att lagens stöd i landets konstitution skulle ses över. Domen som nu fallit kommer efter flera veckors överläggningar i domstolen och en utdragen konflikt mellan hbtq-aktivister och konservativa i landet som sträckt sig över flera decennier.

”Sexuell läggning är ett av många naturliga fenomen. All diskriminering baserad på sexuella läggningar innebär ett brott mot våra grundläggande rättigheter”, meddelade de fem domarna efter att beslutet tagits på torsdagsförmiddagen svensk tid.

- Domslutet avslutar ett mörkt kapitel av Indiens historia. Det är en seger för trettio års kamp för HBTQI-personers rättigheter i Indien, säger Asmita Basu, Programmes Director på Amnesty International India.

Domen är ett stort framsteg för HBTQI-personers rättigheter i Indien, och i resten av världen!

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter