Världen av Svenska FN-förbundet

Improviserade sprängladdningar dödar rekordmånga

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer av minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är dubbelt så många som 2013. Siffrorna framgår av årets Landmine Monitor.

Rapporten Landmine Monitor, som presenteras på torsdagen, innehåller nyheter och statistik om användningen och skadeverkningarna av personminor och andra explosiva lämningar. Rapporten, som publiceras av Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor (ICBL), redogör för framsteg och motgångar i arbetet mot de livsfarliga minorna.

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer i olyckor med minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är det fjärde året i rad med exceptionellt stort antal olyckor. Antalet incidenter var nästan dubbelt så stort som 2013 då 3 457 olyckor inträffade. Orsaken är väpnade konflikter och storskaligt våld i länder som Afghanistan, Mali, Myanmar (Burma), Nigeria, Syrien och Ukraina.

Merparten av olyckorna under 2018 skedde på grund av hemmagjorda försåtsmineringar. Av offren var 71 procent civila och 54 procent av dem var barn, vilket är en ökning jämfört med föregående år.

En positiv nyhet är att stödet till minoffer har ökat. Under 2018 var det 44,7 miljoner dollar jämfört med 27,7 miljoner dollar året innan. Rapportförfattarna konstaterar också att normen mot användning av den här typen av vapen förblir stark. 164 stater är anslutna till Ottawafördraget mot minor. Senast, i december 2017, anslöt sig Sri Lanka och Palestina till avtalet.

Under det senaste året har ett enda land använt personminor, nämligen Myanmar (Burma). I sex länder rapporteras personminor ha använts av icke-statliga beväpnade grupper. Från ytterligare sju länder kommer obekräftade rapporter om användning av personminor.

– Det är svårt att få fram statistik för skador till följd av personminor i konflikt och det finns ofta ett mörkertal. Minor drabbar miljoner människor genom att försvåra återvändande efter konflikt. Barn plockar upp de livsfarliga minorna i tron att de är leksaker. Därför är det viktigt att fortsätta att stödja minröjning och utbildning om farorna med minor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Taggar

Krig & fred